Гепатит А: що варто знати
ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє:
Як відомо вірусний гепатит А передається при споживанні продуктів харчування та води, забруднених фекаліями інфікованої людини, через недотримання особистої гігієни та при прямому контакті з інфікованою людиною.
Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури - протягом тижня.
З метою попередження захворюваності на вірусний гепатит А слід вживати профілактичні заходи:
1. Мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
2. Вживати лише бутильовану або кип’ячену воду, кип’ятити треба не менше 10 хвилин;
3. Добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
4. Не займатися самолікуванням, тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А і надати рекомендації щодо режиму та лікування.