Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УЧАСТЬ У НАРАДІ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ СУПРОВОДУ ПІД ЧАС ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ

Дата: 23.08.2023 16:17
Кількість переглядів: 149

Фото без описуФото без опису

  На виконання листа-доручення Вінницької обласної військової адміністрації № 01.01-13/6452 від 18 серпня 2023 року «Щодо забезпечення надання соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання» заступником Крижопільського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради - БАЧЕК Людмилою Володимирівною організовано та проведено нараду за участі директора комунальної установи «Крижопільський інклюзивно-ресурсний центр» - Пацай Тетяни Володимирівни, в.о. начальника управління соціального захисту населення та охорони здоров’я - Довгань Наталії Петрівни, заступника начальника КУ «Центр надання соціальних послуг Крижопільської селищної ради» - Кисленко Тетяни Іванівни, в.о. начальника відділу освіти, молоді та спорту Крижопільської селищної ради - ЮРЧЕНКО Оксани Василівни, керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти.

  Людмила Володимирівна розпочала нараду із доручення Вінницької обласної військової адміністрації № 01.01-13/6452 від 18 серпня 2023 року «Щодо забезпечення надання соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання».

  Про обов’язки асистентів вихователів/вчителів та асистентів дитини розповіла Оксана ЮРЧЕНКО.

  Директор комунальної установи «Крижопільський інклюзивно-ресурсний центр» Тетяна ПАЦАЙ, звернула увагу, що право на рівний доступ до якісної освіти за місцем проживання в умовах закладу - це право всіх дітей.

  Питання організації та проведення інклюзивного навчання для освітян не нове, інклюзивне навчання у закладах освіти району розпочалося з 2017 року.

  Відповідно до: Законів України: «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту»; Постанов Кабінету Міністрів України: від 10 квітня 2019 р. № 530 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах дошкільної освіти» із змінами», від 15 вересня 2021 р. № 957 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти» із змінами, від 14 лютого 2017 р. № 88 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами»; наказів Міністерства освіти і науки України 23.04.2018  №414 «Про затвердження Типового переліку допоміжних засобів для навчання (спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку) осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються в закладах освіти»; від 08 червня 2018 р. №609 «Про затвердження Примірного положення про команду психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в закладі загальної середньої та дошкільної освіти» та відповідних нормативно-правових документів, у разі звернення особи з особливими освітніми потребами або її батьків заклад освіти утворює інклюзивний клас та/або групу в обов’язковому порядку.

  Батьки здобувачів освіти мають право обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти.

  У разі встановлення фахівцями інклюзивно-ресурсного центру наявності в особи особливих освітніх потреб висновок про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи є підставою для забезпечення інклюзивного навчання (утворення інклюзивної групи чи класу).

  Директор інклюзивно-ресурсного центру довела до відома кількість дітей з особливими освітніми потребами та кількість асистентів вихователів/вчителів  станом на 23.08.2023р.

  Відповідно до висновоків про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи та Постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2017 р. № 88 психолого-педагогічні і корекційно-розвиткові послуги діти з особливими освітніми потребами отримують у закладах освіти та за відсутності фахівців - у комунальній установі «Крижопільський  інклюзивно-ресурсний центр».

  За рекомендаціями інклюзивно-ресурсного центру та письмовою заявою одного з батьків або іншого законного представника дитини заклад освіти забезпечує доступ до освітнього процесу асистента дитини з особливими освітніми потребами.

  Фахівцями Крижопільського ІРЦ надано консультації батькам щодо надання соціальної послуги під час інклюзивного навчання у закладах освіти, які і будуть надавати соціальні послуги дітям.

  Тетяна ПАЦАЙ також ознайомила учасників наради з нормативно-правовими документами, а саме:

- наказ Міністерства освіти і науки України від 17.11.2021  року № 1236 «Про затвердження Умов допуску асистента учня (дитини) до освітнього процесу для виконання його функцій та вимог до нього».

- наказ Міністерства соціальної політики України від 23.12.2021 року №718 «Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання».

  Заступник начальника КУ «Центр надання соціальних послуг Крижопільської селищної ради» - Тетяна КИСЛЕНКО, акцентувала увагу на Державному стандарті соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання.

  В.о. начальника управління соціального захисту населення та охорони здоров’я - Наталія ДОВГАНЬ, виступила з питанням фінансове обґрунтування вартості соціальної послуги.

  Результатом спільної наради обговорювалися різні питання на які учасники наради отримали відповіді та визначення потреби Крижопільської громади у соціальній послузі супроводі під час інклюзивного навчання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних