Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Плата за землю та нерухоме майно!

Дата: 17.06.2022 15:50
Кількість переглядів: 574

З початку 2022 року до місцевого бюджету  Крижопільської селищної територіальної громади платники податків сплатили близько 10,2 млн грн місцевих податків і зборів.

 Плата за землю посідає друге місце за обсягами надходжень місцевих податків та становить 3,5 млн грн .

Відтак, за п’ять місяців  власники та орендарі земельних ділянокюридичні особи сплатили до місцевих бюджетів 3,2 млн грн, а землекористувачі - фізичні особи – 320 тисяч гривень. Приріст надходжень плати за землю в порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 1,2%.

Нагадаємо,  що плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Земельний податок сплачується власниками земельних ділянок та земельних паїв (часток), а орендна плата - землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності, які використовуються ними на підставі договорів оренди.

Сплачувати плату за землю необхідно з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, який визначається згідно з порядком, встановленим Податковим Кодексом.

Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у січнітравні 2022 року платники податків громади  сплатили до бюджету майже 1,1 млн грн. З зазначеної суми, громадяни сплатили 116,8 тис грн, а юридичні особи – 986,0 тис грн. 

Юридичні особи-власники нерухомості самостійно подають відповідні декларації до податкової служби, обчислюють і сплачують податок.

 Жителям громади  слід знати, платники - фізичні особи у 2022 році сплачують податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2021 рік. Сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою або квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв. м, і будинком, площею більше 120 кв. метрів. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м, тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри.

Важливо знати, плата за землю та податок на нерухомістьмісцеві податки, які підлягають обов’язковій сплаті.  Відтак, радимо платникам не ухилятися від сплати даних податків, оскільки уся зібрана сума надходить у розпорядження територіальної громади та  спрямовується на розв’язання важливих соціальних проблем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.