Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чужих дітей не буває

Дата: 03.08.2021 13:18
Кількість переглядів: 1066

Фото без опису26 січня 2016 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей як патронатна сім’я. Для України це досить таки незвичне явище, проте в розвинутих країнах світу завдяки даній формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

Насамперед слід зазначити, що патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя.

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки, в силу певних життєвих обставин, деякий час не можуть опікуватися ними.

Відтак, патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, завдання якої полягає у тому, аби мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки даній формі влаштування діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію.

Для Крижопільської територіальної громади дана форма виховання теж є досить новою. Незважаючи на велику фінансову підтримку з боку держави щодо забезпечення цих сімей, у більшості випадків людьми керує страх перед великою відповідальністю щодо виховання «чужих» дітей. Саме тому приємно констатувати, що на сьогодні у територіальній громаді ми маємо патронатну сім’ю, яка не злякалася труднощів та огорнула своїм теплом дітей, які потрапили в складні життєві обставини. Це жителі с. Крикливець Панчук Тетяна Михайлівна та Панчук Петро Степанович.

Патронатний вихователь та помічник патронатного вихователя пройшли навчання при Вінницькому обласному центрі соціальних служб та отримали відповідні рекомендації за результатами навчання, яке проходило за Програмою підготовки патронатних вихователів. У квітні поточного року на черговому засіданні комісії з питань захисту прав дитини Крижопільської селищної ради за участю представників Вінницького обласного центру соціальних служб підбито підсумки проходження навчання, а вже 25 травня поточного року виконавчим комітетом Крижопільської селищної ради було прийнято рішення про утворення міждисциплінарної команди для організації запровадження послуги патронату над дитиною на території Крижопільської територіальної громади. У рамках запровадження даної послуги на території громади, пройшло навчання міждисциплінарної команди, яке провів центр соціальних служб Вінницької обласної державної адміністрації, на якому розглядалися конкретні ситуації та шляхи їх вирішення.

29 липня 2021 року відповідно до рішення виконавчого комітету Крижопільської селищної ради про влаштування дітей в сім’ю патронатного вихователя Панчук Тетяни Михайлівни службою у справах дітей Крижопільської селищної ради було підписано договір про патронат над дитиною та влаштовано дітей, які потрапили в складні життєві обставини, в сім’ю патронатного вихователя.

Термін перебування дітей в сім’ї патронатного вихователя –три місяці. Уже цього тижня служба у справах дітей планує провести перше засідання міждисциплінарної команди для організації запровадження послуги патронату над дитиною, на якому за участю її членів буде прописано чіткий алгоритм реабілітації дітей в сім’ї патронатного вихователя, а матері дітей буде надано допомогу з боку працівників КУ «Центр надання соціальних послуг Крижопільської селищної ради» щодо подолання нею складних життєвих обставин, в які вона потрапила. Отож, дуже сподіваємось, що вже незабаром діти повернуться в біологічну сім’ю, подолавши труднощі та

Служба у справах дітей Крижопільської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних