Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сьогодні 25 лютого Україна відзначає 150 років із дня народження славетної української письменниці Лесі Українки

Дата: 25.02.2021 21:04
Кількість переглядів: 1106

Фото без описуСьогодні 25 лютого Україна відзначає 150 років із дня народження славетної української письменниці Лесі Українки, іменем якої названа вулиця у селищі Крижопіль.

Письменниця народилася 13 лютого (за старим стилем) 1871 року – у шляхетній і освіченій родині Олени й Петра Косачів у місті Новоград-Волинському. Її назвали Ларисою, але вона візьме псевдонім «Леся Українка» і стане однією із центральних постатей української культури та піднесе її до європейського рівня.

Привносячи свій вклад у справу протистояння російському імперському колоніалізму, Леся Українка вважала, що так звані «братні» народи – це просто сусіди, які не мають спільних інтересів, і їхнє майбутнє – жити окремо.

Письменниці було нестерпно важко повертатися із поїздок Європою в Російську імперію, в «се тюремне життя». Через цензурний та жандармський нагляд Лариса Косач навіть думала зректися російського громадянства й отримати австрійське: «Готова б, хоч в абіссінське (ефіопське) горожанство перейти, аби не бути російською підданою, бо підданства того зовсім не вважаю ні за яку національну ознаку, а скоріше за національне нещастя».

Зверненням до наших сучасників можна вважати слова Лесі Українки написані в 19 столітті: "Біда, що більшість нашої української громади сидить на самій нужденній російській пресі, а через те не бачить як слід ні того що в вікні, ні того, що поза вікном... Носимо кайдани і спимо під ними спокійно...""

Просвітницька діяльність Лесі Українки була спрямована передусім на розвиток українського суспільства, на піднесення культурного та освітнього рівня народу.

Леся Українка померла 19 липня (1 серпня) 1913 р. в грузинському містечку Сурамі. Тіло її перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Сучасники любили Лесю Українку за життя, а нащадкам залишилася її творчість. Пам’ятники, меморіальні дошки і музеї на честь поетеси відкрито по всьому світу.

Леся Українка – це така багатогранна творча особистість, про яку Микола Бажан сказав: «В історії світової літератури важко знайти таке ім’я, яке дорівнювало б їй талантом, мудрістю, проникливістю, значущістю».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних