Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕРНЕННЯ виконавчого комітету Крижопільської селищної ради 

Дата: 28.01.2021 17:54
Кількість переглядів: 383

Фото без описуЗВЕРНЕННЯ
виконавчого комітету Крижопільської селищної ради 
Вінницької області до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д.Разумкова, Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля,   щодо недопущення підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній,  використання природного газу та електроенергії 

На підставі звернення ініційованого місцевим осередком політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» та підтриманого представниками інших місцевих організацій політичних партій: «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Слуга народу», які мають представництво у селищній раді та мешканців територіальної громади, виконком Крижопільської селищної ради  піднімає питання щодо скасування:

 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 24.12.2019 № 3013 «Про встановлення тарифів для ТОВ «ОПЕРАТОР ГТС України» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020-2024 роки»,  згідно з якою з січня місяця 2020 року для населення введена нова система оплати за використаний газ та його транспортування. 

З 01 січня 2021 року для операторів розподільчих мереж (облгазів) міст України підвищена плата за розподіл (доставку) природного газу, що надалі відобразиться в платіжках населення. Тепер українці сплачують за паливо як за  товар  та за витрати на його доставку і розподіл серед споживачів. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить від конкретного обсягу споживання та тарифу, що встановила НКРЕКП.  
    
     Таке рішення НКРЕП має негативні соціальні наслідки і призведе до ще більшого зубожіння народу.

     Слід зауважити, що  при прийнятті постанови не був врахований той факт, що будівництво побутових газопроводів фінансувалось самими споживачами за газопроводи вулицями, до осель, і навіть за підвідні від газорозподільних мереж. А умовою введення їх в експлуатацію була вимога відповідних газопостачальних організацій передати мережу на їх баланс безкоштовно.

      В Україні постійно зростають ціни на газ. Усі постачальники газу переглянули свої ціни і, в середньому, зростання по ринку склало 25%. Різниця в ціні газу у різних постачальників досягає 35%. Це пов’язано з тим, що в Україні, згідно з методикою розрахунку ціни на газ, орієнтиром є паритет імпорту. 

       Оптова ціна газу всередині країни встановлюється,  виходячи з ситуації та ринкової кон’юнктури, що на сьогодні сформувалися в Європі. Подорожчання газу призведе до зростання платіжок за опалення, підвищення цін на товари та послуги. Тепер, коли держава продовжує складну боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19, це буде додатковим фінансовим тягарем для громадян.
 
      Крім того,  з 1 січня 2021 року постановою Кабінету Міністрів України   № 1325  від 28.12.2020 змінено тарифи на електроенергію для населення. Зокрема, встановлено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 гривні за кВт/год. До цього,  у разі використання до 100 кВт електроенергії, вартість одного кіловата становила 0,90 гривні, а за кожен наступний кіловат потрібно було заплатити по 1,68 гривні. Уряд скасував цю пільгову ціну для населення і встановив єдину фіксовану за використану електроенергію – 1,68 грн/кВт год. Відтепер для тих споживачів, які намагались вкластись в пільгові 100 кВт/год, вартість електроенергії зросте на 68%.
 
     У період коронакризи влада має підтримати бізнес і населення та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для населення і промисловості можливо розглядати лише після виходу нашої держави з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян. 

    Враховуючи викладене, виконавчий комітет селищної ради висловлює категоричний протест проти зростання у 2021 році цін на природний газ, електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільчих компаній і вимагає від Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України:   

 - вжити відповідних заходів щодо недопущення підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній,  використання природного газу та електроенергії;
- посилити заходи соціального захисту населення в умовах стрімкого зростання цін на газ та електроенергію. 

       Відповідь на звернення просимо надати відповідно до чинного законодавства.
 
Крижопільський селищний голова               Володимир  Василишен


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних