Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Дата: 29.10.2024 11:05
Кількість переглядів: 76

Розпочався осінній грибний сезон. Зараз  у лісах з'явилася величезна кількість найрізноманітніших грибів - як їстівних, так і не дуже.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом

харчування, який може призвести до отруєння, а іноді  - й смерті. Отруєння

організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які

містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі

свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації

(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Щоб запобігти отруєння грибами,  рекомендуємо вам заходи та правила, які

необхідні для виконання кожній людині. Дотримуйтесь, будь ласка  їх!

  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,

колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення

"бульба", оточене оболонкою;

  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під

них.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних

довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі

сумнівні -викидайте.

  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них

утворюється трупна отрута.

  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар

злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних

жінок.

  • Значна кількість грибів, які досі вважатись їстівними, містять мікродози

отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також

може статись отруєння.

  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно

приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке

захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково

прокип'ятіть 10-15 хвилин.

  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) -

з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від

виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених

грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-

48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж - алкогольні напої, молоко, - це

може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних