ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
Розпочався осінній грибний сезон. Зараз у лісах з'явилася величезна кількість найрізноманітніших грибів - як їстівних, так і не дуже.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом
харчування, який може призвести до отруєння, а іноді - й смерті. Отруєння
організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які
містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі
свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації
(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуємо вам заходи та правила, які
необхідні для виконання кожній людині. Дотримуйтесь, будь ласка їх!
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,
колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення
"бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під
них.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних
довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі
сумнівні -викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них
утворюється трупна отрута.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар
злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних
жінок.
- Значна кількість грибів, які досі вважатись їстівними, містять мікродози
отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також
може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно
приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке
захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково
прокип'ятіть 10-15 хвилин.
- Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) -
з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від
виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених
грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-
48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж - алкогольні напої, молоко, - це
може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Настійно радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!