Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не паліть суху рослинність - не губіть довкілля!

Дата: 04.09.2024 10:33
Кількість переглядів: 42

Шановні мешканці  громади!


Настала осінь. Як правило, з її приходом на городах, полях, присадибних ділянках розпочинається велике прибирання: бур’яну, опалого листя, пожнивних решток…
При цьому, на жаль, чимало господарів не знаходять нічого кращого для їхньої утилізації, крім спалювання, не зважаючи на те, що такі добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.
А тому відповідно до Правил благоустрою територій населених пунктів територіальної громади, що затверджені рішенням 27 сесії 8 скликання Крижопільської  селищної ради від 28 жовтня 2022 року № 977, на території Крижопільської селищної територіальної громади проводяться рейдові обстеження щодо недопущення спалювання  сухої рослинності або її залишків, побутового сміття та притягнення порушників до адміністративної відповідальності.
Під час таких рейдів мешканцям громадипояснюють правила належної утилізації залишків рослинності та нагадують про заборонуспалювання сухої трави, пожнивних решток, залишків рослинності городніх культур. Про це також проінформовано старостинські округи та сільгосппідприємства, адже саме із спалюванням сухостою на полях починається більшість лісових  пожеж  та пожеж в екосистемах. 
Спалювання залишків рослинності забороняється законами України  «Про охорону атмосферного повітря», «Про рослинний світ», «Про благоустрій населених пунктів».
Забороняється проводити спалювання залишків сухої рослинності на території власних домогосподарств та прилеглих територіях, розпалювання багаття в лісах та лісосмугах, спалювання очерету, сухої трави, пожнивних залишків, стерні тощо.
Нагадуємо, що спалювання сухої рослинності у військовий час прирівнюється до диверсійної роботи. Оскільки ці дії можуть розглядатись, як обмеження видимості для Збройних сил України та територіальної оборони, а також подання сигналів для армії агресора. Це передбачено змінами до статті 113 Кримінального кодексу. Паліям трави може загрожувати позбавлення волі строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.
Варто наголосити, що, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – Кодекс), за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях, а також - газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн і на посадових осіб - від 15300 до 21420 грн. Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, тягнуть накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 грн і на посадових осіб -  від 21420 до 30600 грн.
Відповідно до статті 77  Кодексу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 грн і на посадових осіб - від 4590 до 15300 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 4590 до 15300 грн  і на посадових осіб - від 10710 до 30600 грн.
Згідно із статтею 152  Кодексу, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до  1360 грн і на посадових осіб, громадян–суб’єктів підприємницької діяльності - від 850 до1700 грн.
Управління житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, благоустрою, комунальної власності та захисту довкілля Крижопільської селищної ради наголошує про необхідність дотримуватися заборони спалювання сухої трави (сухостою), сміття, чагарників тощо !!!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних