Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зупинимо насильство над дітьми

Дата: 18.07.2024 14:30
Кількість переглядів: 58

Навіть попри війну, питання насильства в сім’ї не втратило своєї актуальності. Війна ще більше загострила проблеми людей, які були й до цього. Життя у постійному стресі, в одному приміщенні та залежність один від одного партнерів, нерідко зумовлює випадки виникнення домашнього насильства. Адже насильство однієї людини над іншою у сімейних відносинах може мати приховані форми.  

В Україні значну проблему становить домашнє насильство, до якого, згідно з українським законодавством, належить: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство.

Усі види насильства небезпечні, тому що будь - який з них може привести до розладів психічного здоров’я або навіть до смерті дорослої особи або дитини.

Жорстоке поводження з дітьми і зневага їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоров'я, розвитку і соціалізації дитини.

Дитиною, яка постраждала від домашнього насильства, є особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства або стала свідком (очевидцем) такого насильства.

Жодна дитина не повинна піддаватися тортурам, зростати у жорстокості, в атмосфері нелюдяності чи приниженні. Покарання та поводження з дитиною не повинно принижувати її людську гідність.   

Надати допомогу постраждалим дітям зобов’язані їхні батьки, інші законні представники, а якщо зазначені особи є кривдниками або ухиляються від захисту прав та інтересів дитини - органи опіки та піклування, у тому числі за зверненням родичів дитини (баби, діда, повнолітніх брата або сестри, мачухи або вітчима).

Якщо у зв’язку із вчиненням домашнього насильства стосовно дитини вона не може проживати із своїми батьками, іншими законними представниками, на час подолання причин і наслідків домашнього насильства дитина може бути влаштована до родичів, у сім’ю патронатного вихователя, до центру соціально-психологічної реабілітації дітей, інших установ для дітей, в яких створені належні умови для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини відповідно до її потреб.

Щоб уникнути емоційного та психологічного насильства, спілкування з дитиною має складатися на принципах взаємної поваги, терпимості до дитячих невдач, відсутності байдужості при спілкуванні з дитиною. Основними факторами, що впливають на зростання насильства в сім’ї по відношенню до дітей, є: розлучення батьків, пристрасть батьків до алкоголю або наркотиків, низький рівень освіти батьків, сімейні конфлікти, бідність і безробіття, неповні сім’ї, великі сім’ї, соціальні ізоляції сімей. Серед дітей, які виросли в таких сім’ях і піддавались насильству, поширені різного роду відхилення, вони ростуть замкненими і невпевненими в собі і їм важко знайти своє місце в суспільстві, також серед них дуже високий рівень злочинності.

Захист прав та законних інтересів дітей  в Україні регламентує Конституція України, норми якої визначають та гарантують охорону і захист прав дітей у нашій державі. У статті 52 Конституції вказано, що діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

Служба у справах дітей Крижопільської селищної ради наголошує, що дитина вправі особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, центру надання соціальних послуг, центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, а також інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних