Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта

Дата: 05.07.2024 14:00
Кількість переглядів: 54

рішення 10 сесії 8 скликання від 25 червня 2021 року № 387 «Про встановлення ставок орендної плати за земельні ділянки комунальної власності  на території Крижопільської  територіальної громади»

 

1. Вид та назва регуляторного акта:

Рішення 10 сесії 8 скликання від 25 червня 2021 року № 387 «Про встановлення ставок орендної плати за земельні ділянки комунальної власності  на території Крижопільської  територіальної громади». Набрало чинності 01.01.2022 р.

 

2. Виконавець заходів з відстеження:

Крижопільська селищна рада.

 

3. Цілі прийняття акта:

- встановлення правового регулювання господарських і адміністративних відносин між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання в частині встановлення розміру орендної плати за землю, впровадження економічних методів регулювання земельних відносин;

-  виконання Податкового кодексу України;

- встановлення  обґрунтованих ставок орендної плати за землю для суб’єктів господарювання з урахуванням виду цільового   призначення земель та відповідно до Податкового кодексу України;

- збільшення рівня надходжень до місцевого бюджету громади зі сплати податку орендної плати за землю для виконання місцевих програм та вирішення соціально-економічних завдань розвитку громади;

- здійснення прогнозування та планування надходжень від орендної плати за землю від фізичних та юридичних осіб при формуванні бюджету.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження:

26.06.2024р.-05.07.2024р.

 

5. Тип відстеження:

Періодичне відстеження.

 

6. Метод одержання результатів відстеження:

Для проведення періодичного відстеження використовуються статистичний та аналітичний методи за даними відділу земельних відносин виконавчого комітету селищної ради та фінансового управління селищної ради. Відстеження результативності регуляторного акта проведено відповідно фактичних надходжень до місцевого бюджету від суб’єктів господарювання, які сплачують орендну плату за землю, та відповідно до кількості укладених договорів, відповідно до виду цільового   призначення земель.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних:

Відстеження результативності регуляторного акта здійснювалося відповідно до вимог Закону України від 11.09.2003 № 1160-ІV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308 «Про затвердження методики проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта» (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1151) та Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ (зі змінами і доповненнями) шляхом збирання та аналізу таких статистичних показників:

- обсяг надходжень орендної плати за землю з юридичних осіб, тис. грн;

- кількість платників податку орендної плати за землю –юридичних осіб;

- обсяг надходжень орендної плати за землю з фізичних осіб, тис. грн;

- кількість платників податку орендної плати за землю –фізичних осіб

- рівень поінформованості суб’єктів господарювання платників орендної плати за землю щодо  основних положень акта.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності:

 

Динаміка надходжень до місцевого бюджету

Назва показника

Період відстеження

Фактичні надходження за

2021 р.

Фактичні надходження за

2022 р.

Фактичні надходження за

2023 р.

Обсяг надходжень орендної плати за землю з юридичних осіб, тис. грн

3825,374

4725,386

5324,540

Кількість платників податку орендної плати за землю юридичних осіб

54

54

61

Обсяг надходжень орендної плати за землю з фізичних осіб, тис. грн

1640,284

1342,469

1827,320

Кількість платників податку орендної плати за землю фізичних осіб

114

85

97

рівень поінформованості суб’єктів господарювання платників орендної плати за землю щодо  основних положень акта

Рішення опубліковано на офіційному вебсайті Крижопільської селищної ради https://krzgromada.gov.ua/news/1625574250/ та опубліковано в газеті «Сільські новини». Копія рішення в електронному вигляді надана ГУ ДПС у Вінницькій області у встановлений законодавством термін.

 

 

Рівень поінформованості щодо положень регуляторного акта досить високий. З  моменту оприлюднення на офіційному вебсайті Крижопільської селищної ради https://krzgromada.gov.ua/news/1625574250/ , пропозицій та зауважень не надходило, що свідчить про ефективність прийнятого рішення.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

За результатом аналізу, отриманих значень показників результативності даного регуляторного акта, можна зробити висновок, що регуляторний акт має високий ступінь досягнення визначених цілей та не потребує скасування чи внесення доповнень.

В цілому, цей регуляторний акт забезпечив досягнення визначення цілей державного регулювання, упорядкував відносини між органами місцевого самоврядування та юридичними і фізичними особами з питань сплати орендної плати за землю, сприяв збільшенню надходжень до місцевого бюджету. За результатами аналізу можна зробити висновок, що діючий регуляторний акт в цілому відповідає вимогам чинного законодавства у сфері регулювання оподаткування.  Однак, для більш ефективного податкового адміністрування нарахування та справляння орендної плати за землю, відомості Державного земельного кадастру повинні містити коректну інформацію про цільове призначення земельної ділянки. Наявність помилок у цільовому призначенні може спричиняти недоотримання коштів місцевими бюджетами та некоректне нарахування податкових зобов’язань для фізичних і юридичних осіб. У зв’язку з цим виникає необхідність привести у відповідність до Класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій та співвідношення між ними, а також правила їх застосування, визначений додатком 58 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 «Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру», зі змінами від 19.03.2024 року. Тому є необхідність розробити та затвердити новий регуляторний акт щодо приведення у відповідність до класифікатора в частині видів цільового призначення земельних ділянок, а також розробити методику розрахунку плати за користування земельними ділянками (суперфіцій, емфітевзис, сервітут) на території громади. Розробка даного регуляторного акту буде включена у План підготовки проєктів регуляторних актів на 2025 рік. Загалом, прийняття регуляторного акту відповідає принципам доцільності, ефективності, послідовності, прозорості, з урахуванням громадської думки та збалансованості інтересів для розвитку громади.

     

 

 

Заступник селищного голови з питань

діяльності виконавчих органів ради                                    Ганна МОСТОВИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних