Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Боротьба з амброзією - справа кожного!

Дата: 14.06.2024 13:50
Кількість переглядів: 117

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) - бур’ян, що завдає великої шкоди не лише сільському господарству, а й здоров’ю людини, адже це один із найнебезпечніших в Україні бур’янів-алергенів. У період цвітіння амброзії (з середини серпня до жовтня) у багатьох спостерігається алергійне захворювання, яке практично не піддається лікуванню – амброзійний  поліноз. Саме тому амброзію полинолисту віднесено до карантинних бур’янів і боротьба з нею має здійснюватися систематично по всій території України.

Мабуть, немає людини, яка б не чула про шкідливість амброзії. Ця рослина почала інтенсивно розмножуватися на території України на початку двотисячних і вже тоді проявила свій злісний «характер» - виявилася небезпечним алергеном. Її пилок провокує у людей алергію, медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Від пилку страждають й хворі на астму, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.
На амброзію наклали карантин і почали впроваджувати заходи з її ліквідації, але, попри це, бур’ян все ще завойовує все нові й нові території.

Щоб ефективно боротися із амброзією полинолистою, необхідно знати, що це рослина-однорічник, який розмножується тільки насінням. Вегетуюча рослина для людини безпечна, на відміну від квітучої. До того ж у вегетуючої рослини коріння слабке, отже, її легко вирвати з корінням. Скошування – не найефективніший спосіб боротьби. Адже, коли залишаються хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться і обов’язково заквітують.
Досвід боротьби з амброзією засвідчує: там, де вчасно та ретельно рвали амброзію з корінням, в майбутньому з’являються лише поодинокі рослини, які легко знищити.     

                 

Єдиний вихід – потрібно виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням, а цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

В Крижопільській селищній територіальній громаді  прийнята та виконується  «Програма локалізації та ліквідації амброзії полинолистої на території  Крижопільської селищної територіальної громади на 2024-2028 роки», затверджена  рішенням  46 сесії   селищної ради 8 скликання  від 31 травня  2024 року №1947. Крижопільська селищна  рада звертається з проханням до керівників підприємств, організацій всіх форм власності, землекористувачів та населення здійснити комплекс заходів, направлених на локалізацію та ліквідацію вогнищ небезпечного карантинного бур’яну.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Правил благоустрою територій населених пунктів Крижопільської селищної територіальної громади», затвердженого  рішенням  27 сесії   селищної ради 8 скликання  від 28 жовтня 2022 року №977 – громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту, прилеглу до цих об’єктів територію. Нагадуємо, що за порушення вищезазначених нормативно правових актів, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою накладення    штрафу. Тобто, боротьба з бур′янами, у тому числі амброзією полинолистою, – обов’язок кожного громадянина, підприємця, землевласника, землекористувача, об′єднання співвласників багатоквартирних будинків та посадових осіб.Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну. Тож, давайте всі разом знищувати амброзію, адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже здоров’я людей та чистоту довкілля.          

Пам’ятаймо: позбутися алергії набагато складніше, ніж позбутися амброзії.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних