Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пластик для мертвих вбиває живих!

Дата: 10.05.2024 10:31
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Наближаються Поминальні дні й місцеві торговельні об'єкти вже рясніють ядучим різнобарв’ям штучних пластикових квітів.

Проте свій яскравий колір “ця краса” втратить вже через кілька місяців, а от негативний вплив на навколишнє середовище триватиме десятиліттями.

Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу,  оброблених парафіном. Під дією сонячних променів вони можуть не тільки виділяти неприємний запах, а й стати причиною пожежі. Достеменно невідомий і  склад пластику, адже весь ринок квітів імпортується із Китаю -  й сертифікати на них відсутні. Штучні квіти категорично забороняється спалювати й закопувати, адже розкладатися вони можуть багато-багато років, а під час горіння виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки й діоксини, які мають сильний канцерогенний вплив і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань.

Тому шкоди від такої “краси” набагато більше, ніж “милування” ними впродовж декількох годин під час Поминальних днів.

Розуміючи шкідливість пластикових квітів і вінків, у європейських країнах вже давно заборонене їхнє використання. На даний час,  на жаль,  не існує законодавства, яке б  забороняло ввезення в Україну штучних квітів або використання їх для прикрашання могил.

Втім, багато органів місцевого самоврядування нашої держави за власною ініціативою вирішують заборонити продаж та використання штучних квітів на територіях громад. Громадянам не обов’язково чекати запровадження заборон і штрафів, просто потрібно усвідомити, яку шкоду несуть штучні пластикові квіти і свідомо відмовитися від них. Альтернативою пластиковим виробам можуть стати вінки та букети з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти, лампадки, свічки.

Закликаємо усіх мешканців громади бути екологічно свідомими і сучасними та, нарешті, відмовитися від старих звичок, які шкодять довкіллю і здоров’ю людей на багато поколінь. Збережімо довкілля для себе та нащадків!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних