Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що важливо знати про кашлюк та як від нього захиститися

Дата: 23.04.2024 11:00
Кількість переглядів: 36

На Вінниччині з початку 2024 року спостерігається підвищення захворюваності кашлюком.   У зв’язку з цим  Крижопільський   медичний центр первинної медико-санітарної допомоги роз’яснює громадянам, що це за хвороба і як від неї захиститися.

Отже, кашлюк – це інфекційна хвороба, її характерними ознаками є поступове наростання болісного кашлю, а також різні прояви патології гортані і всієї системи дихання. При прояві перших симптомів цього захворювання необхідно звертатися до лікаря. Дуже часто на кашлюк хворіють діти до 5 років. Якщо дитина вчасно отримала щеплення від кашлюку, то це захворювання протікає в легкій формі і швидко закінчується одужанням. Важка форма хвороби в даний час зустрічається у немовлят до року. Нерідко коклюш ускладнюється такими захворюваннями, як двостороння пневмонія, плеврит, гостра дихальна недостатність, що може призвести до смерті дитини.

 Збудником хвороби є бактерія – кашлюкова паличка, яка  передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини, котра  знаходиться поруч зі здоровою людиною на відстані менше одного метра. Найчастіше він передається через повітря, а точніше, можна захворіти, розмовляючи з хворим, користуючись одним посудом або рушником. Інкубаційний період кашлюку у дітей (час, коли хвороба може не проявлятися) триває до 15 днів. Кашлюк – надзвичайно заразне захворювання, яке передається майже стовідсотково при контакті з хворим. Найчастіше воно вражає організми дітей дошкільного віку, дорослі хворіють набагато рідше. Першими симптомами кашлюку можуть бути нежить, сухий кашель, почервоніння горла. Початкова стадія захворювання дуже схожа зі звичайним ГРЗ, тому дитині часто діагностують ГРЗ або бронхіт. Важкі ознаки кашлюку з’являються з другого тижня хвороби, коли в кров і в бронхи надходять токсини  збудника хвороби.  Токсини впливають подразливо на дихальні шляхи, починається болісний кашель,  а також - на центральну нервову систему, тому з’являється нервозність, дитина погано їсть і спить. У цей час дитина стає розповсюджувачем хвороби і залишається заразною ще близько 2 тижнів.  

Під час спазматичного кашлю дитина стає дратівливою, вона червоніє, на очних кон’юнктивах можуть з’явитися крововиливи, на шиї здуваються вени. Дитина, кашляючи, часто висовує язик, іноді травмуючи його вуздечку. У немовлят до року на піку нападу іноді може зупинитися дихання, з’являються судоми м’язів. Закінчення кашльових циклів супроводжується блювотою.

Лікування кашлюку у дітей, яким ще немає року і з важкими формами хвороби, зазвичай проводять в стаціонарі лікарні. В інших випадках діти отримують лікування вдома.   Кашлюк у дітей в початковій стадії розвитку лікується із застосуванням антибіотиків, які здатні зупинити поширення кашлюкової палички.

 При появі нападу кашлю у дитини її потрібно посадити, трохи нахиливши корпус тіла вперед. У такому положення дитині легше відкашлятися і виключається можливість вдихнути блювотні маси при виникненні блювання. Не потрібно терміново пригнічувати спазматичний кашель лікарськими засобами.

Перенісши це захворювання, організм набуває стійкий імунітет, тому захворіти на кашлюк вдруге майже неможливо.

Запобігти ж кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Отже, шановні крижопільчани, зважте на цю інформацію, бережіть своє здоров’я і робіть своєчасну профілактику, тоді захворювання не будуть вас турбувати. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних