Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Групи підтримки – важливий простір для дружин військовослужбовців

Дата: 29.12.2023 09:15
Кількість переглядів: 109

Групи підтримки – це важливий простір для дружин військовослужбовців, де можна задуматися про важливість і необхідність турботи про себе. Через повномасштабне вторгнення росії в кожній українській родині життя кардинально змінилося. Особливо гостро це відчувають  ті  сім'ї військовослужбовців,  рідні  яких тривалий час живуть у розлуці. В більшості сімей, де чоловіки стали на захист держави, часто саме дружини дбають про родину, виховують дітей, піклуються про старших членів сім'ї, вирішують різні побутові проблеми. Вимушена розлука через війну суттєво впливає на стосунки в родині, адже багато  військовослужбовців переживають такий досвід вперше, і часто вони не знають  як давати раду своїм емоціям, справлятися  з  тривогою, дратівливістю, втомою та як підтримувати близьких.

 У житті жінки, чоловік якої несе службу, зміни відбуваються в двох площинах:  соціально-психологічній та емоційно-психологічній. Перший аспект пов'язаний із тим, що жінки набувають нового статусу. Через це змінюються особливості соціальної взаємодії. Доволі часто до нас в групи підтримки приходять жінки через те, що вони не зустрічають розуміння у своєму звичному оточенні. Дружинам військових важко говорити про свій особливий статус і новий досвід із тими, хто не переживає цього. Відповідно, це звужує їхнє коло соціальної взаємодії. Фактично, коли чоловік несе службу, перебуває в зоні бойових дій, у його рідних, зокрема, дружини,  змінюється набір соціальних ролей, особливо, якщо в родині є діти. Тож, поки чоловік захищає Україну, ті функції, які він виконував у  родині, раптово, без попередження, без підготовки починає виконувати дружина військового.

Щодо другого аспекту, емоційно-психологічного, то палітра переживань дружини військового може бути дуже широкою. Це залежить, зокрема, і від різних індивідуальних особливостей, а також від тих ресурсів, які були у дружини до початку повномасштабного вторгнення. Однією із найпоширеніших і найвиразніших емоцій, яку переживає жінка, є тривога за життя чоловіка. Особливо, якщо тривалий час із ним немає зв’язку. Ця тривога може проявлятися як надмірне напруження, роздратованість, перевтома, депресивні прояви, небажання дбати про себе, фізичне та емоційне виснаження, навіть апатія та зневіра. Якщо говорити про взаємодію в родині, то це може бути емоційна дратівливість, виникнення конфліктів, сварок та напруженої атмосфери при спілкуванні з близькими і рідними. Досить часто жінки діляться досвідом на зразок того, що їм говорять: «Чого  переживаєш? Зате він отримує великі гроші. Зате ви не бідуєте зараз». Отож, якщо жінка чує таке відверте власне знецінення, вона відсторонюється і уникає контакту. Тому турбота про себе – це перший крок до збереження емоційної та психологічної рівноваги. Є базові основи, яких варто дотримуватися. Водночас, кожному підходить щось своє. Основи підтримки психічного здоров’я  – бути частиною якогось кола людей, що об'єднані спільними цінностями і єдиним сенсом у житті.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних