Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КП "Крижопільводоканал" надає роз’яснення

Дата: 15.06.2023 09:46
Кількість переглядів: 171

КП "Крижопільводоканал" надає роз’яснення щодо сплати коштів за «Абонентське обслуговування з централізованого водопостачання, без обслуговування внутрішньобудинкових мереж та заміни лічильника» у розмірі 24,43 грн, та «Абонентське обслуговування з централізованого водовідведення, без обслуговування внутрішньобудинкових мереж» у розмірі 24,43 грн.

Так, нормативно-правовими актами, які передбачають і регулюють плату за абонентське обслуговування, є։

  • Закон України « Про житлово-комунальні послуги»;
  • Постанова КМУ № 690 (зі змінами), якою затверджені нові «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» та Типові договори про надання послуг;
  • Постанова КМУ № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговування внутрішньо-будинкових систем про надання комунальних послуг»;
  • Постанова КМУ № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

Плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за ІНДИВІДУАЛЬНИМ ДОГОВОРОМ про надання комунальних послуг для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговування абонентів (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем водопостачання та водовідведення).

Абонентська плата нараховується у фіксованому розмірі незалежно від того чи користувалися послугою чи ні. Абонентська плата нараховується на один особовий рахунок незалежно від кількості мешканців та об’єму споживання, і сплачується щомісячно – про це буде інформувати додатковий пункт в розрахунковій квитанції. Плата за водопостачання, водовідведення та абонплата заходитиме на один особовий рахунок, і тоді КП «Крижопільводоканал» вже самостійно розділятиме ці послуги згідно з умовами індивідуального договору. Тобто сума абонплати буде вказана окремим рядком в квитанції, а сплачуватися разом з послугою за водопостачання і водовідведення.

До плати за абонентське обслуговування включаються:

• абонентський супровід (здійснення обліку обсягу спожитих послуг, нарахування плати за спожиті послуги, переоформлення особових рахунків, реєстрація приладів обліку у споживачів, обробка отриманої інформації про показники лічильників, програмне забезпечення для ведення обліку нарахувань;

•   друк та доставку квитанцій;

•  оплату послуг банків та інших установ з приймання та перерахування
 коштів споживачів (у разі укладання договору з банком);

•   звірку даних;

•   інформування органів соціального захисту населення.

При цьому звертаємо увагу, що витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у приватних будинках (приміщеннях) та у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку (квартирні лічильники води) не включатимуться до складу плати за абонентське обслуговування.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку (споживачів комунальних послуг).

         Наслідками несплати Плати за абонентське обслуговування можуть бути։

  • обмеження/припинення надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення;
  • відмова у призначенні субсидії;
  • зміна порядку нарахування пільг з оплати комунальних послуг;
  • нарахування пені;
  • стягнення заборгованості у судовому порядку.

Плата за абонентське обслуговування може не нараховуватись підприємством у таких випадках:

  1. споживачам багатоквартирних будинків, які визначилися з моделлю договору шляхом прийняття такого рішення загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку і обрали договірні відносини:
  2. за колективним договором про надання відповідних комунальних послуг;
  3. договору колективного споживача про надання відповідних комунальних послуг.
  4. у разі відмови споживача від користування послугами централізованого водопостачання та/або водовідведення і від’єднання від мереж за його письмовою заявою.

За всіма іншими типами договорів, передбачених законодавством, абонентська плата сплачується підприємству.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, держава регулює лише її граничний рівень і вона відповідно складає։

  • централізоване водопостачання – 38,07 гривень (в т.ч. ПДВ);
  • централізоване водовідведення – 38,07 гривень (в т.ч. ПДВ).

Відповідно до законодавства України, розмір плати за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс. Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому не затверджується органом місцевого самоврядування.

До повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення цін/тарифів на послуги з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних