Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Урок Державності у Публічній бібліотеці

Дата: 29.07.2022 13:41
Кількість переглядів: 627

28 липня у Головній  бібліотеці КЗ ПБ Крижопільської селищної ради відбувся урок державності «У синьо-жовтім  маєві знамен – тернистий шлях моєї України».

 Серед учасників дійства – поважні гості:

  • заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради – Валентина Михайлівна Чабанюк;
  • начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Крижопільської селищної ради – Леся Василівна Ошовська;
  • головний редактор та диктор Комунального підприємства «РЕДАКЦІЯ КРИЖОПІЛЬСЬКОГО ТЕЛЕРАДІОКОМІТЕТУ "НОВИНИ КРИЖОПІЛЛЯ» -  Світлана Яківна Чепіль;
  • учителька історії Крижопільської школи І-ІІІ ступенів №2 ім. воїна-інтернаціоналіста С.В.ГаврилюкаЛюбов Гаврилівна Андріяш…

Ведуча цього патріотичного заходу привітала присутніх із Днем хрещення Київської Русі – України, що збігся із новим святом – Днем Української Державності.

Так, 28 липня Україна щорічно відзначає День Української Державності, встановлений Указом президента України від 24 серпня 2021 р.№ 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого.

Розпочала дійство очільниця  відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Леся Василівна Ошовська. Вона тепло привітала, слухачів із Днем української державності та розповіла, що він запроваджений на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення. А також для протидії російської дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність українського та російського народів.

Любов Гаврилівна Андріяш, учителька історії з багаторічним стажем роботи, «Що має звання «Старший учитель», «учитель вищої категорії», «Відмінник освіти України», глибоко і детально розповіла про історію українського державотворення, яка засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю Князя Володимира. У 988 році він прийняв християнство, як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Любов Гаврилівна відзначила, що таким чином Давня Русь успішно долучилась до загальноєвропейського культурно-релігійного простору, учителька повідомила про те, що державотворчі традиції Київської Русі - України продовжили Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська народна республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Світлана Яківна Чепіль, головний редактор та диктор Комунального підприємства "РЕДАКЦІЯ КРИЖОПІЛЬСЬКОГО ТЕЛЕРАДІОКОМІТЕТУ "НОВИНИ КРИЖОПІЛЛЯ", поділилася  зі слухачами тривогою і болем від того, що поодинокі місцеві мешканці ще не зовсім усвідомлюють святість державних символів, що під час виконання Гімну України собі дозволили розмови та інші недоречності. А ще Світлана Яківна сказала, що певне, День Української Державності допоможе нам переосмислити життєві цінності, розставити пріоритети.

Заступниця селищного голови Валентина Михайлівна Чабанюк привітала всіх із подвійним святом, щиро подякувала  землякам за волонтерську діяльність, за те, що кожен на своєму робочому місці працює на совість і цим підтримує ЗСУ та Державу, розповіла про плани розбудови селищної громади нині та після Перемоги. Валентина Михайлівна розповіла, що для неї значить День Української Державності, підкресливши, що наша сила – в єдності.

 Гарно сприйняли слухачі виступ учительки української мови і літератури Катерини Семенівни Онищук, яка подякувала ЗСУ, за те «що кров’ю власною і власними кістками» захищають державу, а в ній кожного з нас. Також, Семенівна, наголосила на тому, що треба берегти християнські цінності, виховувати у дітей та молоді любов до рідної землі.

Очільниця КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради» Олена Борисівна Болюх, відзначила, що день української державності покликаний зміцнити нашу єдність, збудити інтерес кожного українця до нашої історії, переосмислити життєві цінності.

Усіх нас без винятку, хто був на уроці державності, об’єднала велика віра в ЗСУ, у Перемогу над ворогом; слухачі висловили велику подяку, шану та доземний уклін тим, хто захищає Україну на землі, у повітрі, у морі. Хай береже їх Бог!

Слава Україні!

Героям слава!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних