Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги пасічників та аграріїв

Дата: 10.05.2022 14:45
Кількість переглядів: 395

Затяжна холодна весна 2022 року призвела до затримки цвітіння ранніх дикорослих рослин та плодових дерев.

Також з істотною затримкою проводиться комплекс весняних робіт щодо застосування засобів захисту рослин на сільськогосподарських угіддях.

Таким чином, інтенсивне застосування пестицидів на сільськогосподарських угіддях збігається з масовим цвітінням весняних медоносів та льотом бджіл.

Звертаємося до аграрників та жителів громади з нагадуванням щодо необхідності неухильного виконання вимог регламентів поводження та безпечного застосування хімічних засобів захисту рослин, особливо в частині недопущення отруєння медоносних бджіл.

Чіткі та детальні рекомендації щодо запобігання ураження бджіл викладено в Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року №338.

Нагадуємо, що господарства, фермери та приватні особи, які використовують пестициди, особливо за допомогою сільськогосподарської техніки, повинні завчасно (не менш ніж за 3 доби) повідомляти, за місцем використання пестицидів, селищну раду або старосту відповідного старостинського округу про заплановане застосування засобів захисту рослин. Біля оброблюваних площ повинні бути встановлені відповідні написи.

Категорично заборонено обробляти квітучі медоноси й пилконоси під час масового льоту бджіл. Необхідно враховувати, що біля полів, на яких відсутні медоноси, у радіусі 10 км можуть знаходитись інші квітучі дерева та рослини, в тому числі й дикорослі, на яких можуть перебувати бджоли.

Також Інструкцією передбачені дії пасічника з убезпечення бджіл від отруєння: вони мають проводити ізоляцію бджіл на час застосування пестицидів на сільськогосподарських угіддях, попереджати селищну раду або старосту відповідного старостинського округу, на території якої вони знаходяться, про місце перебування пасіки, особливо під час її вивезення на місця годівлі бджіл.

Найдієвішим методом профілактики отруєння бджіл є діалог між пасічниками та господарствами, фермерами, приватними господарями, які на своїх земельних ділянках застосують засоби захисту рослин. Разом можна визначитись із порядком взаємного інформування про місце та час проведення обробітку культур пестицидами, час ізоляції бджіл, місця вивезення бджіл на пасовище та інші важливі питання.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#Text


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.