Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Стартує реєстрація на ЗНО-2022: що потрібно знати

Дата: 31.01.2022 16:18
Кількість переглядів: 306

 

 

З 1 лютого в Україні починається реєстрація на Зовнішнє незалежне оцінювання. Основна сесія триватиме з 23 травня до 17 червня, навіть за умов «червоної» зони карантину.

З яких предметів можна скласти ЗНО у 2022 році?

13 предметів: фізика, хімія, українська мова, українська мова й література, математика, математика (завдання рівня стандарт), біологія, географія, історія, чотири іноземні мови: англійська, французька, німецька, іспанська.

Обов’язковимє ЗНО з української мови або української мови й літератури, оскільки ці предмети є необхідною умовою вступу до вишу.

«Але, якщо говорити про ЗНО взагалі, яке поєднує в собі дві функції: складання ДПА та вступу до вищого навчального закладу, то більше про обов’язковість можна говорити державної підсумкової атестації. Там у нас два обов’язкові предмети: українська мова та математика. Третій, як ми говоримо, обов’язково-вибірковий: або історія, або іноземна мова. І четвертий – на вибір з усіх тих предметів, які залишилися».

Таким чином, з ДПА – два обов’язкових предмети, а для вступу – тільки один.

Про нововведення

Цьогоріч учасники можуть зареєструватися на тестування з п’яти предметів, що будуть оплачені державою. Якщо випускники захочуть скласти більше предметів, то це доведеться оплачувати додатково (за власний кошт можна обрати ще до восьми предметів).

Безкоштовно можна скласти ЗНО з п’яти предметів (максимум), як і в минулому році. Нововведенням цього року є те,.

Зауважимо, математика має два формати: стандартний та профільний рівні. Стандартний рівень передбачає собою лише оцінку для школи і рахується за 12-бальною шкалою. Профільний рівень для тих, кому математика потрібна для вступу.

Також учасники матимуть вибір між іспитом лише з української мови чи з української мови та літератури. Тестування з української мови триватиме 150 хвилин і учасник отримає за нього дві оцінки: по 12-бальній шкалі для ДПА та по 100-бальній шкалі для вступу.

У той же час, якщо учасник обере українську мову та літературу, то отримає інший зошит, який виконуватиме 210 хвилин. За цей предмет передбачено три оцінки: по 12-бальній шкалі для ДПА з української мови, по 100-бальній шкалі для вступу з української мови та по 100-бальній шкалі для вступу з української мови та літератури.

«Що потрібно випускникам, вони мають знати самі. Для цього потрібно зайти і прочитати четвертий додаток умов прийому до закладів вищої освіти».

Пробне ЗНО та основна сесія відбудуться у визначені періоди, незважаючи на карантинні обмеження.

Окрім того, під час проведення пробної і основної сесій учасники мають перебувати в масках. На місцях проведення тестування будуть дотримуватися усіх карантинних вимог. В аудиторіях між учасниками буде відстань у півтора метра, на вході вимірюватимуть температуру. Також приміщення будуть забезпечені усіма потрібними дезінфікуючими засобами.

Деякі предмети перекладені мовами національних меншин: польською, російською, румунською, монгольською, угорською та кримсько-татарською. Учасники, які потребують додаткових умов, мають подати оригінал медичної довідки під час реєстрації на ЗНО.

Реєстрація для участі в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року триватиме з 1 лютого до 9 березня. Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження ДПА у формі ЗНО до 1 березня 2022 року.

Додатковий період реєстрації для участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання триватиме упродовж 5 – 17 травня включно.

На допомогу майбутнім учасникам зовнішнього незалежного оцінювання Український центр оцінювання якості освіти підготував відеоінструкцію, як зареєструватись для проходження тестів (https://www.youtube.com/watch?v=tOsHby_mk74 ).

З інструктивного відео майбутні учасники ЗНО дізнаються про те, на що варто зважати перед, а також безпосередньо під час реєстрації.

Переглянувши ролик, учасники ЗНО зрозуміють, як правильно зареєструватися, створивши та заповнивши реєстраційну карту.

Також цьогорічні випускники дізнаються, як правильно обрати потрібні предмети для вступу на гуманітарні або технічні спеціальності.

Окрім того, відео містить поради щодо реєстрації на ЗНО випускників минулих років, а також осіб, які потребують створення особливих умов, та осіб, які не планують вступати до закладів вищої освіти.

 

Ганна Годован


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.