Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про видалення зелених насаджень

Дата: 25.01.2022 16:05
Кількість переглядів: 310

Зелені насадження є невід’ємною складовою екосистеми нашого селища та громади в цілому, тому відіграють важливу роль у підтримані нормального екологічного балансу, виконуючи захисні та санітарні функції. Саме тому необхідність збереження та примноження зелених насаджень очевидна.

Проте з часом «зелені легені нашого містечка чи села», досягаючи вікової межі, піддаються фаутності (грибкова захворюваність стовбурної та гіллячної частини), всихають та створюють аварійно-небезпечні умови для оточуючих.

Управління житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, благоустрою, комунальної власності та захисту довкілля Крижопільської селищної ради інформує мешканців громади про порядок оформлення відповідних документів при отриманні дозволу для видалення зелених насаджень.


Порядок знесення дерев, які перебувають в аварійному, сухостійному та фаутному стані, відбувається згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року № 1045.
Отже, правовий порядок визначає наступні випадки, при виникненні яких у підприємства або фізичної особи-підприємця та/або звичайного громадянина України виникає право видалити зелене насадження, а саме:
- будівництва об’єкта архітектури на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»;
- знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самостійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більше 5 сантиметрів;
- ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;
- відновлення світлового режиму в житловому приміщені, що затіняється деревами;
- проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції й розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
- досягнення деревом вікової межі;
- провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощуванням декоративних дерев та кущів;
- при ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

 

Видалення зелених насаджень на території громади здійснюється за рішенням виконавчого комітету селищної ради. Підставою для прийняття рішення є заява про видалення зелених насаджень, подана юридичною чи фізичною особою (заявником). Обстеження за заявою проводить постійна комісія затверджена розпорядженням селищного голови № 11 від 19 січня 2022 року, з визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості за участі представника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області. Комісія визначає стан зелених насаджень, складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню і дає згоду (чи не згоду) на їх знесення чи інші дії (кронування, підрізка тощо). Інспектор відділу ЖКГ готує проєкт рішення про видалення зелених насаджень, в якому зазначається інформація про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню. Виконавчий комітет після надходження зазначеного проєкту рішення про видалення зелених насаджень приймає відповідне рішення. Після прийняття позитивного рішення відділом ЖКГ видається відповідний ордер на підставі якого здійснюється видалення зелених насаджень.
 

Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності (власники земельних часток (паїв), городів ін.), та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.
Слід зазначити, що присадибна земельна ділянка – це земельна ділянка, на якій розміщені житловий будинок, господарські будівлі й інше.

 

Однак громадяни, яким необхідно знести сухі дерева на прилеглій території до присадибної ділянки, повинні отримати дозвіл.
 

Також дозвіл необхідний при знесені дерев на території балансоутримувачів (території підприємств, установ, організацій та ін.)
 

Шановні жителі нашої громади!
Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до вимог чинного природоохоронного законодавства знесення дерев без відповідного дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу та відшкодування завданої навколишньому середовищу шкоди.

 

Інспектор відділу житлово-комунального господарства, благоустрою, комунальної власності та захисту довкілля, управління житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, благоустрою, комунальної власності та захисту довкілля Крижопільської селищної ради Олег ЛУПОЛ


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.