Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 січня Україна відзначає День Соборності

Дата: 22.01.2022 09:30
Кількість переглядів: 199

Шановні жителі Крижопільської селищної територіальної громади!   

Сьогодні історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України. Бо вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена саме 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік - 22 січня 1919 року - на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.

У зачитаному тоді на зборах “Універсалі соборності”, зокрема, відзначалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”.

На жаль, внаслідок невдач Української революції 1917–1921 року державність зберегти не вдалося.

Тим не менше, Акт Злуки став символом і легендою для наступних поколінь борців за Україну. Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року питання цілісності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів. Упродовж багатьох десятиліть Акт залишався символом віри, ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу.

Події вже новітньої історії України - Помаранчева революція та Революція Гідності - об'єднали вільних громадян - справжніх патріотів України навколо демократичних цінностей.

Сьогодні Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні, коли ми, з різних регіонів,   спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе.

Бо національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.

Незалежність і суверенність – це запорука існування нації. Як свідчить наша історія, втрата  незалежності у результаті більшовицької окупації у подальшому призвела до мільйонних втрат серед українців від Голодомору, репресій та війн.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань.

Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму і районів Донеччини та Луганщини.

Протягом останнього часу десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України.

Український народ доводить усьому світові, що заслуговує на краще життя у великій європейській сім’ї, що наш патріотизм і високе почуття гідності і непереборний дух свободи – це не просто слова.

У такий день щира вдячність і доземний уклін тим, хто нині зі зброєю в руках охороняє незалежність України.

Бажаю усім  миру, здоров’я, щастя,  благополуччя, сил та відваги у відстоюванні соборної незалежної України, збереженні її цілісності, будівництві сучасної європейської держави!

 

Зі святом Соборності України!

Слава Україні!

 

Селищний голова Володимир ВАСИЛИШЕНФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних