Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про можливість для хворих, які перенесли тяжке захворювання продовжити лікування на базі санаторно-курортних закладів.

Дата: 24.11.2021 11:40
Кількість переглядів: 637

Фото без опису23 листопада секретар селищної ради Ігор Василишин взяв участь у зустрічі, яку провела перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна за дорученням Голови ОДА Сергія Борзова із представниками Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області.

В онлайн режимі брали участь голови районних державних адміністрацій та територіальних громад області.

Ця зустріч ініційована, аби посилити роботу з інформування населення про реалізацію на Вінниччині державної програми «Забезпечення відновним лікуванням на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів застрахованих осіб». Ця соціальна послуга передбачена ЗУ «Про загальнообов’язкове державне страхування» та ЗУ «Про реабілітацію в сфері охорони здоров’я».

З 2018-го року Фондом соціального страхування України запроваджено більш спрощений механізм адресного надання застрахованим особам і членам їх сімей безоплатної допомоги з метою відновлення здоров’я та працездатності шляхом введення в дію з 01.01.2018 року Порядку відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Порядок), затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 13 липня 2017 року №39.

Цим Порядком визначений механізм, та умови відшкодування Фондом санаторно-курортним закладам витрат за надані соціальні послуги з відновлювального лікування застрахованих осіб. Постановою правління Фонду від 29.01.2021  № 3 на 2021 рік встановлено граничні розміри витрат (679,00 грн. з ПДВ за один ліжко-день  - на застраховану особу, (24 дні – 16 296 грн.) 566,00 грн. без ПДВ - для застрахованої особи, яка є особою з інвалідністю, для супроводжуючої особи – 475,00 грн. з ПДВ)

Реабілітаційне лікування здійснюється на підставі тристороннього договору, укладеного між застрахованою особою, яка перебуває на стаціонарному лікуванні в медичному закладі, органом Фонду та санаторно-курортним закладом, відповідно затверджених профілів реабілітації за вибором застрахованої особи. Перелік санаторно-курортних закладів, що постійно оновлюється, визначений на веб-сайті виконавчої дирекції Фонду: www.fssu.gov.ua. На сьогоднішній день близько 50 санаторно-курортних закладів України мають всі дозвільні документи і відповідну матеріально-технічну базу та готові прийняти хворих на відновлювальне лікування.

Крім того, завдяки підтримці програми з оздоровлення працюючого населення області в реабілітаційний процес включилися  лікувально-профілактичні закладів області другого та третього рівня.

Саме тому дуже важливе розуміння соціально-економічних питань, пов′язаних із збереженням здоров′я нації з боку органів місцевої влади, закладів охорони здоров’я на території Вінницької області,  так як тільки в співпраці ми зможемо досягнути високих результатів по виконанню державних програм.

      Ефективність відновлювального лікування хворих, які пройшли реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах України склала 81,8% у першому півріччі 2021 року, тобто 81,8% всіх хто отримав реабілітаційне лікування, по його закінченню відразу приступили до праці. Це хороший показник, який на доказових принципах підтверджує високий рівень надання медичної допомоги на санаторному етапі лікування хворих.

Медична реабілітація - це вид медичної допомоги, що включає в себе систему лікувальних заходів, спрямованих на відновлення порушених чи втрачених функцій організму, виявлення та активізацію його компенсаторних можливостей, профілактику ускладнень та рецидивів захворювання.

Головними завданнями медичної реабілітації є функціональне відновлення хворого, пристосування його до повсякденного життя, залучення до трудового процесу, диспансерний нагляд за реабілітованими.

Застосування медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів допомагає як найшвидше відновити здоров’я та працездатність людини, зменшити показник первинної інвалідності, підвищити рівень життєдіяльності, а також скоротити терміни тимчасової непрацездатності. Крім того, висока ефективність проведення медичної реабілітації може бути досягнута лише за умов обов’язкового дотримання основних принципів: раннього початку,  безперервності,   послідовності,   наступності та повноти надання медичної допомоги хворим,    індивідуального підходу та програмування відновлювального лікування.

На жаль, протягом останніх 5-ти років ми спостерігаємо збільшення показника первинного виходу на інвалідність серед працездатного населення. Це пояснюється ростом серцево-судинної патології, побутових травм, онкологічної патології та каліцтвом, отриманим за роки проведення АТО. Також росту цього показника сприяє запізнє звернення населення до лікарів по медичну допомогу після тривалого самолікування, коли виникають ускладнення або вже незворотні зміни, що приводять до стійкої втрати працездатності.

       Перелік профілів медичної реабілітації:

-        нейрореабілітація (підгострий період інсультів - після оперативних втручань на судинах мозку або без них, підгострий період черепно-мозкових травм);

-          м′язово-скелетна реабілітація (підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних); підгострий період опіків; ревматологічні захворювання);

-       кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркту міокарда після оперативних втручань на судинах серця або без них; стан після нестабільної стенокардії, підгострий період після операцій на серці, підгострий період захворювань легень; підгострий період після операцій на легенях; цукровий діабет);

-          реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

-          реабілітація вагітних при порушенні перебігу вагітності;

-          інша реабілітація, куди входить

підгострий період після оперативних втручань на органах травлення;

підгострий період після оперативних втручань на органах сечо-статевої системи;

підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих органах.

-       медична реабілітація дітей у супроводі застрахованої особи – одного із батьків або особи яка їх замінює – опікун, піклувальник, за профілями:

м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період опіків);

кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період захворювань легень, підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру);

кардіо-пульмонарна реабілітація (цукровий діабет);

реабілітація після оперативних втручань на органах зору (підгострий період після оперативних втручань на органах зору).

-          медико-психологічна реабілітація учасників АТО.

       Пацієнт направляється в санаторій безпосередньо із стаціонару в день виписки. Підставою для направлення застрахованої особи на відновлювальне лікування є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров′я про необхідність направлення її на лікування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу за відсутністю протипоказань. Термін лікування застрахованої особи в реабілітаційному відділенні санаторію також визначає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров′я і він може складати від 12-ти до 24 днів. Крім того, при виписці із стаціонару пацієнт отримує три примірники договору, виписку з медичної карти стаціонарного хворого або хворої дитини (у випадку направлення хворої дитини віком від 4-х до 15-ти років в супроводі дорослого) або обмінну карту пологового будинку (при направленні вагітної з патологією вагітності із жіночої консультації), має мати при собі: копію паспорту та посвідчення особи з інвалідністю (при наявності) або посвідчення учасника АТО (при направленні за медико-психологічним профілем).

Механізм направлення хворого на відновлювальне лікування із стаціонару:

Крок 1. Після надання висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє робочий орган Фонду про наявність на лікуванні особи, що має показання для проходження відновлювального лікування;

Крок 2.  не пізніше наступного дня у стаціонар до пацієнта прибуває фахівець Фонду, який за наданим паспортом та ідентифікаційним кодом самостійно перевіряє чи є особа застрахованою та разом із хворим заповнює заяву на відновлювальне лікування;

Крок 3. пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби і він самостійно обирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування;

Крок 4. орган Фонду узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладає тристоронній договір між Фондом, санаторієм і хворим;

Крок 5. застрахована особа направляється до санаторно-курортного закладу на відновлювальне лікування зі стаціонару. На час реабілітації продовжується  лікарняний листок за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності аби компенсувати особі втрачений за час лікування заробіток;

Крок 6. після проходження реабілітації застрахованою особою підписується акт приймання-передачі наданих послуг, після чого Фонд здійснює оплату санаторно-курортному закладу за проведене лікування.    

Санаторно-курортний заклад застрахована особа обирає сама з Переліку (а це понад 50 санаторно-курортних закладів, що розміщені по всій території України), оприлюдненому на офіційному веб-сайті Фонду www.fssu.com.ua відповідно до профілів медичної реабілітації.

На території Вінницької області приймає на відновлювальне лікування оздоровниця в м. Немирів - Санаторій «Авангард», з якою співпрацює управління виконавчої дирекції Фонду в напрямку медичної реабілітації застрахованих осіб.

Наявність в санаторно - курортних закладах високо кваліфікованого медичного персоналу, сучасних методів діагностики і лікування дозволяє значно розширити коло медичних показань для лікування застрахованих осіб і членів їх родин в сучасних умовах. Усе це разом із унікальними мінеральними водами та природними лікувальними факторами дає змогу забезпечити якісним та безкоштовним відновлювальним лікуванням дорослих та дітей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

За додатковою інформацією можна звертатися до регіональних відділень управління за телефонами нижче або на веб-сайт Фонду: www.fssu.com.ua.

КОНТАКТИ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ОСІБ

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області (0432) 65-98-61, 65-98-46

Барське відділення

(04356) 2-24-26, (04341) 2-16-97

Бершадське відділення

(04352) 2-37-61, 2-21-07

Вінницьке відділення

(0432) 50-71-88

Гайсинське відділення

(04334) 2-15-11

Жмеринське відділення

(04332) 2-18-26, 2-02-41

Іллінецьке відділення

(04330) 5-11-52, (04345) 2-11-55

Козятинське відділення

(04342) 2-02-28, (04333) 2-19-59

Крижопільське відділення

(04340) 2-19-20, 2-14-61

Липовецьке відділення

(04358) 2-13-39

Могилів-Подільське відділення

(04357) 2-11-82, (04337) 6-24-58

Немирівське відділення

(04331) 2-05-20, (04335) 2-36-62

Тростянецьке відділення

(04343) 2-21-37

Хмільницьке відділення

(04338) 2-26-93, (04347) 2-15-30

Шаргородське відділення

(04344) 2-10-45, 2-15-31

Ямпільське відділення

(04336) 2-17-05


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних