Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Крижопільській громаді 27 та 28 жовтня відбулися заходи з відзначення ювілею видатного вченого Данила Кириловича Заболотного.

Дата: 28.10.2021 16:25
Кількість переглядів: 1032

Данило Кирилович - видатний світовий мікробіолог, епідеміолог зі світовим іменем, дерматолог, академік, професор, доктор медичних наук, президент всеукраїнської академії наук. Він народився та тривалий час жив, працював і похований у рідному селі Чоботарка (зараз Заболотне, яке назване на його честь). Наша громада дуже пишається людиною, яка була на стільки віддана науці й людям, який завжди нагадує, що лікар – це передусім покликання.


В цьому році в грудні виповниться 155 років від Дня народження видатного українського вченого мікробіолога, епідеміолога, дійсного члена Академії наук, першого президента Всеукраїнської академії наук Д.К.Заболотного. Його життєвий шлях був нелегким, але яскравим, позначений значними результатами його невтомної праці та гідний світлої пам’яті.
Ім’я Данила Заболотного стало в рівень з такими всесвітньо відомими іменами як І.І.Мечников, С.И.Боткін, М.І. Пирогов.
Д.К.Заболотний увесь свій запал, знання та вміння віддав врятуванню людства від епідемії чуми, холера, та інших інфекційних захворювань «Його робота – подвиг. Навіть короткий перелік його заслуг завжди вражатиме», - писав про нашого земляка І.І.Мечников.
Данило Заболотний гордість нашої громади, району, області, всієї України, всього світу – світило медичної науки.
Це людина яка боролася сам – на - сам зі смертю, дивилася їй у скляні очі й неодноразово збивала її з ніг. Смерть мала багато «форм та образів» : холера, чума, дифтерія, тиф, сифіліс.
Про життя та наукову діяльність Данила Кириловича Заболотного відомо дуже багато. За коротке життя він написав близько 130 наукових праць - усі вони про страшні інфекційні хвороби, шляхи зараження ними та методи їх лікування.
Нагороджений багатьма орденами та медалями: орденом почесного легіону Франції, орденом дракона III ступеня, медалями «Мукдена», «Ніколь» Д.К.Заболотний виховав 13 прийомних дітей. Минуть роки, сотні років, але ім’я Д.К.Заболотного навіки залишиться в історії науки й людства.

27 жовтня відбувся мітинг на території КНП «Крижопільська окружна лікарня інтенсивного лікування» біля пам’ятника-погруддя видатного вченого Данила Кириловича Заболотного.
На заході були присутні заступник голови Крижопільської селищної ради Валентина Чабанюк, працівники Крижопільської селищної ради, працівники комунальних установ селищної ради та співробітники музею ім.Д.К.Заболотного, які вшанували пам’ять Данила Кириловича Заболотного хвилиною мовчання та покладанням квітів.

У закладі загальної середньої освітньої школи І-III ступенів №2 ім. воїна-інтернаціоналіста С.В.Гаврилюка смт Крижопіль працівники Інституту мікробіології та вірусології ім. НАН України (з 1985 р. музей є підрозділом Інституту) провели наукову конференцію.
На конференції двоє учнів школи представили свої науково-дослідницькі роботи:
Анастасія Пацай тема роботи: «Вплив стимуляторів росту при вегетативному розмножені чагарникових рослин»;
Владислав Жердецький тема роботи: «Хвороби опорно-рухової системи та динаміка їх розвитку у дітей шкільного віку».

28 жовтня на території музею академіка Д.К.Заболотного відбувся мітинг, на якому були присутні директор Інституту мікробіології та вірусології імені Данила Кириловича Заболотного Національної Академії Наук України, академік Національної академії наук України, доктор біологічних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України, Президент Товариства мікробіологів України ім.. Сергія Миколайовича Виноградського Підгорський Валентин Степанович, віцепрезидент національної академії медичних наук, академік, директор інституту отоларингології Заболотний Дмитро Ілліч, заступник голови комітету з державних премій України в галузі науки й техніки Стогній Вадим Сергійович, співробітники наукових відділів та служб Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного НАН України, члени Товариства мікробіологів України імені Сергія Миколайовича Виноградського, представники органів місцевого самоврядування Крижопільської територіальної громад.
Працівники музею для гостей провели цікаву екскурсію. Після екскурсії всі зібралися біля могили академіка та могили його дружини Л. В. Радецької-Заболотної, вшанувати їх пам'ять та покласти квіти.

Так ще й припало, що сьогодні свій ювілей відзначає завідувачка музею Катерина Степанівна Ганущенко, представники селищної ради привітали її з днем народження побажали міцного здоров’я, щастя, благополуччя, подальших успіхів у щоденних справах, сміливих планах та сподіваннях та за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, фахову майстерність, особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток територіальної громади вручили грамоту Крижопільської селищної ради..
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.