Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рання діагностика раку молочної залози – запорука успіху

Дата: 20.10.2021 08:05
Кількість переглядів: 788

Фото без опису20 жовтня  Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

Рак молочної залози – це найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок у всьому світі.

 

За даними Національного інституту раку, РМЗ – найбільш  поширене злоякісне онкозахворювання і в нашій країні. Як і в усьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає в середньому на 1-2% за рік. Кожні 30 хвилин виявляється новий випадок раку молочної залози,  і щогодини від нього помирає одна жінка. В цілому щороку це грізне захворювання забирає життя майже 7,5 тисяч українок. РМЗ виявляють дуже часто на пізніх стадіях, коли врятувати жінку важко, а то й взагалі неможливо.

У Вінницькій області в середньому на кожні дві доби вперше захворює на рак молочної залози 3 жінки, а кожних 5 діб помирає 3 жінки. У Вінницькому  обласному клінічному онкологічному диспансері за 9 місяців поточного року проліковано 1425 хворих зі злоякісними новоутвореннями  молочних залоз та 342 хворих з передраковими захворюваннями ( доброякісні новоутворення та дисплазії молочних залоз).

Ризик захворювання на рак молочної залози збільшується з віком. Найбільш часто рак молочної залози зустрічається у жінок у віці 45-70 років. До груп ризику виникнення хвороби на рак молочної залози відносяться жінки, які в сімейному  анамнезі мають випадки захворювання – загроза зростає в 2-3 рази. Серед факторів ризику – ранній початок  менструацій  і пізній клімакс, вживання оральних  контрацептивів або замісної гормональної терапії, алкоголю.

Прогноз  захворювання залежить від того, наскільки своєчасно вдалося діагностувати хворобу.

Необхідно зазначити, що тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби і правильно проведеного лікування – 25 років. Тобто, прогноз захворювання залежить від того, наскільки своєчасно вдалося діагностувати хворобу !

От чому необхідно усім жінкам, не дивлячись на вік, проводити самообстеження  молочних залоз, проходити профілактичні огляди і обстежувати молочні залози за допомогою мамографії та ультразвукової діагностики. Сучасні методи діагностики дають можливість виявити пухлини на ранніх стадіях, а це є перша  стадія раку (всього їх чотири стадії), що збереже життя до старості.

У Крижопільській ОЛІЛ створені всі умови для вчасного виявлення патології молочних залоз. На оснащенні в закладі мамограф з оцифровувачем, а також 2 УЗД апарати.  Проводиться мамографія молочних залоз та ультразвукове дослідження.

  • Ультразвукове обстеження молочної залози необхідно проходити усім жінкам від 16 до 40 років 1 раз на 2 роки.

  • Жінкам після 40 років необхідно проходити мамографію один раз на 2 роки.

 

Обстеження молочних залоз в КНП «Крижопільська ОЛІЛ» проводиться, як за електронним направленням так і без нього. При відсутності електронного направлення необхідно звернутися до лікаря – гінеколога Крижопільської ОЛІЛ, який обстежить та видасть направлення.

Памятайте! Своєчасне виявлення  захворювання на ранніх стадіях та своєчасно розпочате  лікування – основа стійкого одужання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних