Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Права донорів в Україні

Дата: 19.07.2021 17:04
Кількість переглядів: 365

???? Щосекунди виникає потреба в переливанні крові та компонентів крові.

???? Щороку добровільне та регулярне донорство крові рятує мільйони життів у всьому світі.

?Хто може бути донором

Донором крові або плазми крові може бути кожен дієздатний громадянин України віком від 18 років, який має вагу не менше 50 кг та пройшов відповідне медичне обстеження у медичному закладі перед забором крові і немає протипоказань.

? Донори мають наступні права:

?? Звільняються від роботи на підприємстві, установі чи організації із збереженням за ними середнього заробітку.

??Для цього необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день із проханням відпустити з роботи для медичного обстеження чи здачі крові.

??Дозвіл оформлюється відповідним наказом.

?? Таким особам безпосередньо після кожного дня донації крові або її компонентів надається 1?? день відпочинку, який буде оплачений в межах середнього заробітку, а за бажанням працівника цей вихідний день приєднується до щорічної відпустки.

?? Підставою для звільнення від роботи, навчання або служби є ???? довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та її компонентів. Підставою для відмови у вивільнені працівника в день, коли він виявив бажання здати кров, може бути виключно у випадках, якщо відсутність донора на його робочому місці або місці служби в ці дні може призвести до загрози життю чи здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків.

?? У разі, коли працівник здає кров в день своєї щорічної відпустки, то ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з наданням працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові.

??Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або 40 максимально допустимим дозам клітин крові, заготовлених методом аферезу незалежно від часу здійснення таких донацій, набувають статусу ???? Почесного донора України.

??Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 % затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.