Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Які ж податки кожен з нас сплачує до місцевого бюджету своєї громади?

Дата: 01.06.2021 13:45
Кількість переглядів: 1026

Ми всі прагнемо жити, як живуть у цивілізованому світі, по закону. Але чи готові самі виконувати законодавчі норми, що для цього маємо робити. Небагато, вчасно сплачувати податки, які нам нараховуються, відповідно до законодавства. Так, кожен з нас дбатиме про бюджет своєї територіальної громади, яка утримує садочки, школи, лікарні та інші бюджетні / комунальні установи / заклади.  

Які ж податки кожен з нас сплачує, саме до місцевого бюджету своєї громади?

  1. Із офіційної заробітної плати громадян роботодавці (податкові агенти) утримують та  перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Актуальним питанням залишається легалізація найманої праці, забезпечення повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями. Особливий акцент робиться на упередженні схем ухилення від оподаткування, виявленні й реєстрації неоформлених найманих працівників та легалізації їх заробітної плати. Тому, податкова служба нагадує сільгоспвиробникам, фермерам та фізичним особам-підприємцям, що найманий працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника та подання повідомлення про прийняття на роботу до територіального органу ДПС.

  1. Відповідно до норм Податкового кодексу України громадяни, які отримали інші доходи (ніж заробітна плата), зобов’язані подати податкові декларації про доходи за результатами звітного року. Конституційним обов’язком громадян є щорічне подання податкової декларації про отримані протягом попереднього року доходи, тобто легалізація отриманих доходів.  

 Такі особи розподіляються на дві категорії: особи, які зобов’язані подати річну декларацію та особи, які мають право подати декларацію. 

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи;

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

-  іноземні доходи;

- доходи громадян-одноосібників, які мають у володінні чи користуванні земельні ділянки (паї) та обробляють їх самостійно.  

Доходи, отримані громадянами від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена самостійно на земельних ділянках, сукупний розмір яких перевищує 2 га, оподатковуються та підлягають декларуванню. А також підлягають декларуванню доходи громадян, отримані в результаті надання послуг з обробітку землі, надані іншим особам. 

 Декларація подається за місцем своєї податкової адреси: особисто або уповноваженою на це особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.  

Закликаю громадян, які отримали доходи, що підлягають декларуванню, в т.ч. громадян-одноосібників, подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки до бюджету в повному обсязі.

Термін подання декларацій про отримані доходи за 2020 рік, для фізичних осіб (не підприємців), завершився 30 квітня. Але, для тих громадян, які з різних причин не подали вчасно декларацію, повідомляємо, що Ви маєте можливість все виправити завітавши до податкової інспекції. Тож, приходьте і декларуйте свої доходи.  Сплатити податкове зобов’язання потрібно до 1 серпня 2021 року.

Декларацію на отримання податкової знижки, громадяни подають дo 31 грудня 2021 року включно.

  1. Якщо громадянин є власником нерухомого майна (земельної ділянки, будинки/квартири, т.і.), то він є платником плати за землю та платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.  Для того, щоб правильно були проведені нарахування цих податків, податкова служба пропонує таким платникам звіритися зі сплати податків. Така процедура дасть можливість переконатися у правильності нарахувань,  відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності  ­– запобігти подальшому накопиченню сум, вчасно сплативши борг. Перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси), або скориставшись електронними сервісами податкової служби: у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету.

Для проведення звірки наявних земельних площ, об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, нарахованих/сплачених сум земельного податку, податку на нерухоме майно, а також для внесення документального підтвердження підстав на отримання пільг (за їх наявності), також, бажано завітати до податкової інспекції, маючи при собі відповідні документи (паспорт, ідентифікаційний код, документами на земельну ділянку/інше нерухоме майно,  документом, що дає право на встановлення пільги по майнових  податках для фізичних осіб (за їх наявності).

  1. Звертаємо увагу, що відповідно до законодавчих норм, громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю (торгують на ринках або надають послуги побутові послуги) зобов’язані зареєструватися платниками єдиного податку першої групи і сплачувати податки до місцевого бюджету. Фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку першої групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця, в розмірі 227 грн. у 2021 році (10% від прожиткового мінімуму доходів громадян 2270 грн). Подавати звітність слід раз на рік у строк, встановлений для річного податкового(звітного) періоду, в декларації відображають обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески. Як бачимо, розмір єдиного податку не великий. Крім того, держава дбає про малий бізнес. Так, Законом України від 04.12.2020 року №1072 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”: підприємцям надавали податкові канікули. Зокрема, було звільнено платників єдиного податку першої групи від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року; крім того, було звільнено від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку першої групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за період з 1 по 31 грудня 2021 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня,  з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Фахівці податкової служби тримають на контролі дотримання норм податкового та трудового законодавства. Нагадуємо, що порушення податкової дисципліни тягне за собою накладення штрафів.
  2.  А тепер звертаємося до податкових агентів. Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб визначено главою 16 Земельного кодексу та главою 33 Цивільного кодексу. Статтею 409 цього Кодексу визначено права та обов’язки власника земельної ділянки, наданої у користування для сільськогосподарських потреб. Зокрема, власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором. Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV Податкового кодексу, відповідно до п. 162.1 ст. 162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа-резидент, яка отримує доходи  з джерела їх походження в Україні.  Відповідно до норм Бюджетного кодексу ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом, зокрема, суб’єктом господарювання, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі. При цьому відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного бюджету несе підприємство/організація, що нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід.

Звертаємося до орендарів сільськогосподарських земель: “Шановні податкові агенти, при виплаті орендодавцям орендноі плати за паї, декларуйте те, що виплачуєте,  сплачуйте податки до бюджету в повному обсязі і тоді наша громада буде ставати екомічно сильнішою та кращою”!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.