Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підтримка сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, попередження торгівлі людьми

Дата: 24.03.2021 11:01
Кількість переглядів: 550

Фото без описуТема насильства сьогодні одна з найбільш запитуваних в пошукових інтернет-системах. Це тема, яка несе страх, сором, відчай. На жаль, вирішувати цю проблему не так просто, оскільки жертви, що потерпають від домашнього насильства настільки емоційно скуті і залякані, що «виносити сміття з хати» вони просто бояться. Таких випадків  дуже багато  і перш за все, що повинна зробити постраждала особа - перестати вважати це нормою і звернутись по допомогу.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» запропоновано новий  підхід (із використанням європейських стандартів) для боротьби з цим явищем. Під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного, або економічного насильства, а також погроз вчинення таких діянь.

Відповідно п.22 Постанови КМУ від 22 серпня 2018 року № 658 «Про затвердження порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі»  розпорядженням селищного голови від 19 січня 2021 року визначено Чабанюк Валентину Михайлівну, заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради, координатором з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на території Крижопільської селищної ради. Цим же розпорядженням визначено управління соціального захисту населення та охорони здоров’я Крижопільської селищної ради структурним підрозділом, що здійснюватиме координацію діяльності суб’єктів у даній сфері.

Для забезпечення міжвідомчої співпраці щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на місцевому рівні, узгодженості заходів у цій сфері, підвищення їх ефективності, координації проведення інформаційно-просвітницьких заходів, розпорядженням селищного голови утворено координаційну раду з питань сім’ї, ґендерної рівності, запобігання домашньому насильству і насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми.

Отже, у разі вчинення будь-якого виду домашнього насильства, постраждала особа може звернутись із відповідною заявою (повідомленням) до управління соціального захисту населення та охорони здоров’я, органів поліції за місцем проживання (перебування), центру надання соціальних послуг, служби у справах дітей, навчальних закладів (якщо постраждалі - діти), установ охорони здоров’я. Аби отримати допомогу і захист, достатньо звернутись до будь-якого з цих органів, адже існує чітка координація та налагоджена співпраця між усіма суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері запобігання домашньому насильству.

Постраждалі можуть одразу або в подальшому звернутися до суду із відповідною заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника, за подання таких заяв до суду судовий збір не сплачується.

         До того ж жертви насильства мають право користуватися безоплатними послугами юристів Бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює за адресою: смт Крижопіль, вул.Соборна,20.

Крім того, постраждалі можуть отримати допомогу, звернувшись:

Урядова «гаряча лінія» протидії домашньому насильству – 15-47;

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 0800 50 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного);

З ініціативи Департаменту соціальної політики Вінницької облдержадміністрації в області діє безоплатна телефонна «Лінія довіри» 0 800 75 04 75 (з 08:00 до 17:00);

Національна дитяча «гаряча лінія» - 0800 500 22 (зі стаціонарного) або 116 111 (з мобільного) з 12:00 до 16:00;

Обласна мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

Надає консультації з понеділка по п’ятницю

Тел.: 073 138 80 37; 068 58 60 335 (фахівець із соціальної роботи)

097 578 82 89; 095 796 44 72 (психолог)

Viber: 095 796 44 72 (психолог)

Репродуктивний кабінет для жінок, які зазнали сексуального насильства – Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І.Пирогова (0432) 35 31 85;

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги –

0800 213 103

З 2018 року у Вінниці створено притулок для тимчасового (до 3-х місяців) перебування жінок, жінок з дітьми та дівчат, які пережили домашнє насильство. Притулок є безпечним місцем, де жінки можуть отримати необхідну психологічну, соціальну, правову підтримку для відновлення власних внутрішніх ресурсів та прийняття рішень щодо подальшого життя.  Притулок розрахований на перебування 14 жінок і 6 дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних