Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Палити заборонено! У період дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій

Дата: 05.10.2023 09:40
Кількість переглядів: 642

Фото без опису

 

Нагадуємо жителям громади і  особливо тим із них, хто любить  в цю осінню пору  спалювати  суху траву, бур’яни, листя та гілля, що  цим  вони завдають шкоду  не лише   екології, а й здоров’ю оточуючих. Більше того,  в Україні передбачені штрафи за спалювання трави, а в окремих випадках – навіть ув’язнення.

А все тому, що під час спалювання листя, трави і бур’янів разом з димом вивільняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. Без доступу кисню із листя чи трави, що тліють, виділяється бензопірен, який викликає онкологічні захворювання. З димом у повітря також вивільняються діоксини, які можуть викликати проблеми з репродуктивним здоров'ям та розвитком, ураження імунної системи, гормональні порушення та рак.

Під час спалювання листя чи трави  також руйнується ґрунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини. Для його відновлення потрібно п’ять-шість років. Підпали збільшують удвічі, а то - і вчетверо, промерзання грунту. З листям та травою згорають корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин, зазнають пошкоджень нижні частини дерев і кущів, верхні частини їхнього коріння. У вогні можуть загинути і постраждати звірі, птахи, плазуни, земноводні.

Відтак спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди - і кримінальну, відповідальність.  Зокрема штрафи за це складають від 3 060 до 6 120 грн. Водночас для посадовців такий штраф  ще більший– від 15 300 до 21 420 грн. Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф  становить 6120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн). За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – від  91 000 грн  до  153 000.

Ну, а якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди,  то палію загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Також усі мають знати, що під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій, адже в березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статті 113 "Диверсія" до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

Отож, шановні крижопільчани,  не порушуйте вимоги закону « Про охорону атмосферного повітря» та правила  благоустрою населених пунктів, бо це також  тягне за собою накладання штрафу: на громадян – від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від  50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (стаття 152  Кодексу України про адміністративні правопорушення).  Опалі ж листя, суху траву та  бур’яни, як  радять в ДСНС України,  не спалюйте, а компостуйте, щоб мати  і гарні добрива для грунту, і  гарну та чисту громаду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних