Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика правопорушень серед неповнолітніх як однин із основних напрямів у боротьбі зі злочинністю неповнолітніх

Дата: 16.08.2023 11:06
Кількість переглядів: 251

На сьогоднішній день надзвичайно гострою є проблема зростання злочинності серед осіб підліткового віку, адже кожний п’ятнадцятий злочин в Україні – справа рук неповнолітніх. 

 

Правопорушення, здійснені неповнолітніми, – це небезпечне соціальне явище, оскільки, по-перше, негативно впливають на формування особистості; по-друге, завдають значної шкоди суспільству через втрату трудових ресурсів (лише третина покараних повертаються до повноцінного суспільного життя); по-третє, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності (дві третини рецидивістів розпочинають свій злочинний шлях ще неповнолітніми).

 

Одним із найефективніших заходів протидії злочинності є профілактична діяльність. Але шляхи її реалізації та запровадження таких заходів – це досить важкий і тривалий процес. Використовуючи традиційний підхід, особливу увагу слід звернути на профілактику злочинності неповнолітніх, яка включає заходи, спрямовані на виявлення, усунення, послаблення та нейтралізацію криміногенних факторів, а також корекцію поведінки людей, гіпотетично спроможних вчинити злочин.

 

Враховуючи різноманітність причин та умов, які призводять до злочинів, можна зробити висновок, що ефективність профілактичних заходів багато в чому залежить від спільних зусиль медиків, юристів, педагогів, психологів, працівників правоохоронних органів, служб в справах дітей, місць виконання покарань та інших причетних до цього структур, що є суб’єктами попереджувальної діяльності.

 

При розробці профілактичних заходів слід враховувати всі фактори, що сприяють потраплянню неповнолітніх в групу ризику, зокрема, такі як: вживання алкоголю та наркотиків, аморальна поведінка батьків; жорстоке поводження батьків зі своїми дітьми; активні дії дорослих щодо залучень неповнолітніх до злочинної діяльності; втягнення дорослими неповнолітніх в заняття проституцією; відставання в психічному розвитку дитини, що часто сприяє великому впливу на неї злочинців; наявність членів родини, що страждають на психічні захворювання.

 

Тому службою у справах дітей постійно здійснюються заходи щодо профілактики правопорушень неповнолітніми, а саме:

проводяться профілактичні бесіди з батьками щодо підвищення відповідальності за неналежне виховання, навчання і розвиток дітей, роль батьків у вихованні негативного ставлення дітей до вживання алкоголю, нікотину, наркотиків;

-  проводяться профілактичні бесіди з неповнолітніми щодо відповідальності за вчинення правопорушень неповнолітніми;

-   виявлення дітей, які займаються бродяжництвом;

 ведення банку даних дітей, які стоять на обліку в відділі ювенальної превенції, сектору пробації та на внутрішкільному обліку;

-   проводяться систематичні зустрічі з представниками дотичний структур щодо взаємодії з метою протидії вчинення правопорушень неповнолітніми.

 

Тож, потрібно зауважити, що тільки спільними зусиллями ми можемо змінити майбутнє наших дітей на краще, не допустіть того, аби життя вашої дитини перекреслив злочин!!!!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних