Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Булінг у школі

Дата: 13.02.2023 11:49
Кількість переглядів: 128

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Нині серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми одне до одного. Визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг. Це соціальна проблема всього світу протягом останніх ста років.  

Булінг (bullying, від анг. bully — хуліган, забіяка, задирака, грубіян, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування. Цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини або інших дітей. Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість; боротьба за владу; потреба підпорядкування лідерові, нейтралізації суперника, самоствердження тощо аж до задоволення садистських потреб окремих осіб. Практично в усіх країнах булінг більш поширений серед хлопчиків, ніж серед дівчаток. Це не просто пустощі або грубість, а особлива форма взаємин.

Шкільний булінг — явище системне й комплексне. Тому, окрім лікарів, психіатрів, психологів (які займаються зазвичай уже з тими, хто піддався цькуванню та знущанням з боку своїх однолітків і однокласників), до вивчення й профілактики цього явища повинні, безперечно, долучатись учителі, соціальні педагоги, шкільні психологи.

Образливі прізвиська, глузування, піддражнювання, підніжки, стусани з боку одного або групи учнів щодо однокласника чи однокласниці — це ознаки нездорових стосунків, які можуть призвести до цькування — регулярного, повторюваного день у день знущання. Прикметною ознакою є довготривале «відторгнення» дитини її соціальним оточенням.

Найчастіше булінґ відбувається в таких місцях, де контроль з боку дорослих менший або взагалі його нема. Це може бути шкільний двір, сходи, коридори, вбиральні, роздягальні, спортивні майданчики. У деяких випадках дитина може піддаватися знущанням і поза територією школи, кривдники можуть перестріти її на шляху додому або продовжувати цькувати, надсилаючи образливі повідомлення на телефон та через соціальні мережі.

         З метою профілактики булінгу в шкільному середовищі службою у справах дітей Крижопільської селищної ради, спільно з поліцейським офіцером громади Онищуком М.І. та директором КУ «Центр надання соціальних послуг» Гончарук Л.В.  було здійснено візит у  ЗЗСО с. Жабокрич, де,  на жаль,  були  виявлені  факти булінгу серед дітей молодших класів. З учнями та їх  батьками  проведено профілактичну бесіду про  те, що дане явище  є абсолютно неприпустимим, і   воно  не повинно розглядатися просто як “період дорослішання”. Батькам було наголошено, що у  дітей, які є жертвами булінгу, існує ризик виникнення чисельних емоційних проблем поведінки та стосунків з людьми. Вони потребуватимуть підтримки дорослих, які б допомогли їм розвинути здорові стосунки з людьми не лише у школі, але й протягом усього їх подальшого життя.

    Начальник служби Віта Коваль наголосила, що учні, які здатні підтримувати здорові стосунки в колективі, ніколи не будуть знущатися з інших, а навпаки  підтримуватимуть дітей, які є об’єктом булінгу, бо пропагування здорових стосунків є головним способом його запобігання і створення безпечної і приязної атмосфери у школі.

 

Служба у справах дітей

Крижопільської селищної ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних