Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення: 40 грн і 40грн

Дата: 20.01.2022 10:57
Кількість переглядів: 421

На жаль, тарифи на послуги КП «Крижопільводоканал» не можуть не зростати. Ну не може такого бути, що електроенергія, ковбаса, сир, бензин, дрова зростають в ціні як на дріжджах, а ціна на водопостачання та водовідведення стоїть на місці. Це абсурд. Тарифи КП «Крижопільводоканал» будуть збільшені до 40,4 грн за водопостачання та 40,36 грн на водовідведення, оскільки дана установа живе по тих же законах економіки, що й решта підприємств. І логічно, що на її існування вливають процеси, притаманні усій державі. Внаслідок того, що тарифи були довгий час нижчими від необхідних, підприємство переживає глибоку системну кризу.


Необхідно зауважити, що КП «Крижопільводоканал» - одна з базових установ громади. Не секрет, що в разі її зупинки буде паралізоване життя всієї громади. Минулі тарифи, (особливо тариф на водовідведення, який з 2012 по червень 2021 року складав 6,96 грн) довели підприємство до жалюгідного становища. Критична проблема окреслилась ще у 2017 році, але підприємству вдалося дотягти аж до 2021 року. При цьому маючи величезні борги. Також, ні для кого не секрет, що інфраструктура в цілому зношена. Так, водопровідні мережі побудовані понад 50 років тому, а каналізаційним насосам від 40 років і вони знаходяться в аварійному стані. Такий стан мережі є причиною втрат води до 30% та постійних аварій. Поточні ремонти – це здебільшого «латання дір», а не концептуальне оновлення. Причиною цього є постійне недофінансування установи.

Але сьогодні КП «Крижопільводоканал» зіткнулось аж з двома обставинами, які ставлять питання про саме його існування. Це зазначена критична зношеність інфраструктура, яка виявляється, все ж не вічна. Та друга - тарифи КП «Крижопільводоканал» не можуть змагатися з ростом цін, який б’є всі рекорди. Основними статтями витрат КП «Крижопільводоканал» є: електроенергія, фонд оплати праці, ПДВ. Тариф на електроенергію у 2012 році складав 28 копійок, а у 2020 – 1,68 грн, тобто зріс на 500%(!). Це для фізичних осіб. Але логіка держави сьогодні полягає в тому, що населенню тарифи на світло ще й занижують за рахунок юридичних осіб. Тобто, юридичні особи отримають ще більші темпи зростання тарифів.

Оскільки КП «Крижопільводоканал» не живе в вакуумі, то якщо установа не зможе оплатити рахунки по електроенергії, їй їх ніхто не компенсує, не подарує. Установу просто відріжуть від світла і всі насоси зупиняться.

Також надходять численні рекомендації від активної частини населення про скорочення штату КП «Крижопільводоканал». Це питання неодноразово аналізувалось. Висновок один: тим людям, які за таку зарплатню згідні латати прориви, вибачте, лізучи у яму з нечистотами й в сніг і в дощ, і вночі, і ще при цьому не в Польщі, треба поставити пам’ятники ще за життя. Якщо їх звільнити, то туди доведеться лізти самим активним раціоналізаторам та оптимізаторам.

ПДВ. Злиденному підприємству немає з чого повертати вхідне ПДВ. Парадокс сьогодення – самий бідний платить найбільше.

А тепер про тарифи. Було підраховано, що ринкові тарифи КП «Крижопільводоканал» об’єктивно мають мати розмір – 100 грн водовідведення, 70 грн – водопостачання. Такі тарифи – це відповідь на ріст цін, такі тарифи дали б можливість створити план заміни гнилої радянської інфраструктури на нову європейську. Але зрозуміло, що ніхто такі тарифи сьогодні не встановить.

Натомість підприємство далі йде шляхом «латання дірок» і встановлює тарифи – приблизно по 40 грн і на водопостачання і на водовідведення. Що це за тарифи? Це СОБІВАРТІСТЬ У ВЧОРАШНІХ(!) ЦІНАХ. Тобто, ріст цін на ту ж електроенергію у 2022 році ці тарифи вже не враховують. А про прибуток чи інвестиції в заміну 50-річної інфраструктури мова взагалі не йде.

Тарифи 40,4 грн і 40,36 грн на водопостачання і водовідведення, по-перше, будуть зростати й далі. І, можливо, зростати суттєво відповідно до зростання цін. Наприклад, коли постачальник електроенергії поставить КП «Крижопільводоканал» перед фактом, що електроенергія вмить зросте на 300%, а ви що хочете те й робіть. А, по-друге, чи виживе КП «Крижопільводоканал» при такому «собі вартісному» методу це також питання відкрите.

Які є альтернативи? Не підвищувати тариф. Залишите на рівні 28,8/43,44 грн. Зачекати доки постачальник електроенергії відріже послугу і вся громада сидітиме в нечистотах і без води. Потім проходить довга і болісна процедура банкрутства. Можливо, знайдеться якийсь дуже сміливий інвестор, що викупить фактично радянський мотлох. І встановить свої, ринкові ціни, не 40 грн і 40 грн, а, наприклад, … 240 грн і 360 грн, щоб «відбити» інвестиції. І нікого запитувати не буде, чи може платити споживач чи не може, а просто перестане надавати послугу як це роблять постачальники електроенергії.

Інформація КП «Крижопільводоканал» та відділу економічного, регіонального та агропромислового розвитку Крижопільської селищної ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних