Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЧИ ВПЛИВАЄ ДЕФІЦИТ ЗАЛІЗА ТА ЧАСТОТУ ЗАХВОРЮВАНЬ?

Дата: 03.11.2021 16:26
Кількість переглядів: 457

Фото без описуНа даний час анемії вважаються найпоширенішими станами у дітей, що може впливати на те, як часто і довго дитина буде хворіти на застудні захворювання. У цій статті ми обговоримо, чому так відбувається і що необхідно знати батькам, якщо дитина часто хворіє на ГРВІ.

Для початку визначимося, що таке анемія і як вона впливає на захворюваність ГРВІ у дитини. Анемія (раніше її називали недокрів’ям) – це стан, що виникає при різних захворюваннях, підсумком якого є зниження рівня гемоглобіну і/або клітин крові, в яких він міститься – еритроцитів. Найчастіше зустрічається форма анемії – залізодефіцитна, при якій в організмі дитини порушений баланс між надходженням і витратою заліза. І таких ситуацій в дитячому віці виникає досить багато. Насамперед це стосується дітей молодшого віку, високі темпи зростання і розвитку яких обумовлюють підвищену потребу в залізі. Лікарі вважають, що сьогодні кожна друга дитина має прояви недостатнього вмісту цього металу.

Основні причини залізодефіцитних анемій у дітей

Серед основних причин на перше місце можна поставити недостатнє надходження заліза в організм, що може бути пов’язано як зі зниженим його вмістом в продуктах харчування, так і з наявністю у дитини захворювань, що перешкоджають нормальному засвоєнню заліза дитячим організмом. Можливі ситуації, коли залізо, навпаки, надходить в достатній за віком кількості, але це не покриває його надмірні витрати. Іноді зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну пов’язано з порушеннями їх утворення, що є тяжкими захворюваннями. У всіх перерахованих випадках у дитини буде розвиватися анемія.

Як батьки можуть запідозрити наявність залізодефіцитної анемії у дитини?

Визначити анемію, коли вона тільки формується, досить складно. Це пояснюється тим, що вона здатна довгий час перебігати непомітно, стаючи причиною прихованого (латентного) залізодефіциту. І тільки поява певних симптомів дозволяє припустити її наявність. Сьогодні лікарі говорять про розвиток у дитини декількох патологічних синдромів, прояви яких стануть підказкою батькам про те, що організм дитини можливо відчуває дефіцит в залізі. Йдеться про астено-вегетативний синдром, причиною розвитку якого є тривале кисневе голодування головного мозку. Це призводить до появи у дитини таких симптомів, як знижена фізична активність, підвищена стомлюваність, дратівливість і плаксивість, сонливість, апатія, втрата апетиту і негативізм. У дітей старшого віку можуть виникати запаморочення і непритомність, шум у вухах. При тривалому існуванні анемії у дітей можливо відставання у фізичному, психомоторному та розумовому розвитку.

При залізодефіцитній анемії у дитини може формуватися «епітеліальний синдром», який включає блідість шкіри, слизових оболонок і вушних раковин, сухість та лущення шкіри, появу огрубілостей на ліктях і колінах, на слизовій в куточках рота виникають тріщини. Характерним для залізодефіцитної анемії симптомом є спотворення нюху (коли дитині подобаються різкі та неприємні запахи: фарби, лаку) або смаку (пристрасть до неїстівних речовин, наприклад, крейди, геофагія). Ці симптоми вважаються відображенням ураження травного тракту у дитини, яке при анемії призводить до ускладнення ситуації, адже знижує надходження заліза в організм. Також можливі зміни з боку серцево-судинної системи, тоді дитина може скаржитися на болі в серці.

Як взаємопов’язані анемія і частота розвитку гострих респіраторних захворювань у дітей?

Здавалося б, між цими двома захворюваннями немає ніякого взаємозв’язку. Однак це не так, сьогодні доведено негативний вплив зниженого вмісту заліза в крові на перебіг та наслідки у хворої на ГРВІ дитини. При анемії страждає весь організм, оскільки основна робота з доставки кисню органам і тканинам, яку забезпечують еритроцити і гемоглобін, що міститься в них, виконується лише частково. Тому при залізодефіцитній анемії весь організм відчуває кисневе голодування, що негативно впливає на його роботу. Крім того, залізо входить до складу деяких ферментів, що забезпечують важливі для дитячого організму функції. Ці пов’язані із залізодефіцитом зміни зачіпають й імунну систему. У дитини, яка має залізодефіцитну анемію, відбуваються порушення в клітинній та гуморальній ланках імунітету: знижується число лімфоцитів, зменшується утворення інтерферону і імуноглобулінів класу G. Крім того, дефіцит заліза негативно позначається на стані місцевого імунітету, що підвищує сприйнятливість до інфекційних агентів. Саме тому частота гострих респіраторних вірусних інфекцій у дітей на тлі залізодефіцитної анемії зростає в 2–3 рази. При цьому типі анемії можливий розвиток синдрому вторинного імунодефіциту.

Таким чином, зменшений вміст заліза в організмі дитини є значущим чинником зниження його опірності до вірусних захворювань. До того ж є дані, що виникнення ГРВІ, як й інших інфекційних хвороб, сприяє ще більшому зменшенню концентрації заліза в дитячому організмі. Тому раннє виявлення симптомів застуди, так само як і своєчасне звернення за медичною допомогою, дозволить не тільки прискорити терміни одужання дитини, але й запобігти розвитку залізодефіциту.

За інформацією КНП "Крижопільський медичний центр первинної медико-санітарної допомоги"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних