Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Грудне молоко – ідеальна їжа для вашого малюка

Дата: 05.08.2021 14:20
Кількість переглядів: 446

Фото без описуГрудне вигодовування – важливий етап в житті немовляти і матері. Це не просто основна фізіологічна потреба  в забезпеченні харчуванням, але й є можливістю емоційного насиченого спілкування, супроводжуваного тактильними та слуховими відчуттями, а також смаком та запахами, що створюють відчуття спокою та безпеки, які виникають у дитини в присутності матері. Грудне молоко – це біологічна та емоційна основа для повноцінного розвитку та росту дитини.

Грудне молоко – справжній еліксир здоров’я. Молоко матері є єдиною їжею, якої потребує дитина протягом перших шести місяців життя. Немає ніякої необхідності давати іншу їжу, напої або воду. Це жива субстанція, створена тільки для однієї конкретної дитини, склад якої змінюється  в міру зростання дитини, щоб в кожному віковому періоді задовольнити дитячі потреби та в різний час доби і при різній погоді (так в нічний час організм матері виробляє більш жирне і ситне молоко, ніж у день, а в спекотну пору в молоці міститься більше рідини, ніж в прохолодну).

Грудне молоко не можна замінити ніяким іншим продуктом. На сьогоднішній день жодному виробникові дитячих сумішей не вдалося відтворити його в лабораторних умовах. Звичайно молочні суміші більш пристосовані до годування дитини, ніж козяче чи коров’яче молоко, але вони не такі досконалі, як грудне молоко.

Завдяки високопоживним властивостям компонентів грудного молока (білкам та незамінним амінокислотам, жирам та незамінним жирним кислотам, вуглеводам, мінеральним речовинам, вітамінам та мікроелементам, які знаходяться в достатній кількості, оптимальному співвідношенні та формі) та біологічно активним речовинам, які входять до його складу (гормони, ферменти, імунні комплекси, багаточисленні регуляторні фактори) діти на грудному вигодовуванні рідше хворіють на інфекційні та алергійні хвороби, мають менший ризик розвитку синдрому раптової смерті, ожиріння, мають кращі показники більш якісного когнітивного і ментального розвитку. Позитивний вплив грудного вигодовування на стан здоров’я  дитини спостерігається протягом усього його життя. Грудне молоко – оптимальний захист для малюка.

Для успішного початку лактації необхідно виконувати наступні умови:

  • грудне вигодовування розпочинати як можна раніше, протягом першої години після народження, коли дитина проявляє перші ознаки готовності до грудного годування. Саме в цей час відбувається первинний імпринтинг, тобто дитина запам’ятовує те, що його оточує;
  • тісний контакт між дитиною та матір’ю (контакт «шкіра до шкіри»), який необхідний для передачі стерильному організму новонародженого корисної материнської мікрофлори, а не з навколишнього середовища;
  • повна відмова від соски-пустушки та пляшечки з соскою. Найсучасніша соска не здатна відтворити живу тканину грудей та вносить плутанину у відпрацювання дитиною навички досконалого смоктання грудей. Пляшечка з соскою особливо небезпечна – за сутністю вона імітує маму, бо, окрім смоктання, ще й насичує дитину. У разі потреби, у якості альтернативи використовуйте годування дитини з чашки, ложки, шприца без голки;
  • годування грудьми на вимогу, а не чітко по годинах, тобто коли дитина сама визначає кількість та тривалість годування, залежно від індивідуальної потреби. Режим вигодовування за потребою визнає зміну графіку харчування дитини час від часу, бо ж малюк росте – його потреби змінюються, і саме за рахунок вільного доступу до грудей, дитина дає організмові  матері «зрозуміти» – коли і скільки молока продукувати. Чим частіше малюк прикладається до грудей, тим більше молока в них утворюється. Принцип вигодовування за потребою «працює» цілодобово, тобто нічні годування мають бути, бо великі перерви у стимуляції груді  неминуче зменшують продукцію молока. Необхідно зауважити, що молоко складається з двох частин – перше молоко містить більш велику кількість води, мінеральних речовин і вуглеводи, а  заднє молоко багате білками та жирами.

Також, важливе значення має правильне прикладання до грудей матері. Детальну  інформацію щодо техніки прикладання дитини до грудей  та інші відповіді на свої запитання ви отримаєте у свого лікаря. Годувати грудьми може кожна мати, для цього їй потрібно лише одне – бажання годувати.

Переваги грудного вигодовування для матері.

Жінки, які годують дітей грудьми, менш вразливі до: розвитку анемії; мастопатій та раку грудей; раку яєчників; розрідження кісткової тканини в старшому віці (остеопорозу); вагітності протягом виключно грудного вигодовування. Багато матерів відмовляються годувати дитину грудьми, щоб не втратити їх форму, проте форма молочних залоз обумовлена генетично і визначається переважно кількістю жирової тканини.

Часто матерів цікавить питання догляду за молочними залозами.

На шкірі, навколо соска розташовуються спеціальні залози, які виділяють речовини, що володіють антибактеріальними властивостями, і виробляють спеціальну змазку, яка робить шкіру еластичною. При частому митті грудей, особливо з миючими засобами, цей захисний шар видаляється, що призводить до сухості та тріщини сосків. Крім цього, ця спеціальна змазка має запах, що привертає дитину і є додатковим стимулом до годування. Досить мити груди водою без мила при щоденному прийомі душу.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує годувати дітей грудьми до двох років.  Навчання догляду за дитиною і техніці грудного вигодовування необхідні сучасній матері, щоб вона могла без зайвих проблем і з зручністю для себе виховувати малюка. Ми бажаємо Вам, щоб годування грудьми приносило тільки радість!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних