Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВИРАЗКА ШЛУНКУ І 12-ПАЛОЇ КИШКИ: ПРИЧИНИ, ПРОЯВИ, ЛІКУВАННЯ

Дата: 06.05.2021 16:38
Кількість переглядів: 1026

Виразкова хвороба - захворювання, при якому в шлунку і (або) 12-палій кишці людини утворюються дефекти (виразки). Найчастіше хворіють на виразкову хворобу чоловіки від 20 до 50 років. Для захворювання характерний хронічний перебіг і циклічність: хвороба підточує здоров'я свого господаря роками, періоди загострення змінюються оманливим спокоєм. Найбільш часто виразка дає про себе знати навесні та восени.

Причини                                                                                                            Провідну роль у розвитку захворювання відіграє спіралевидний мікроб Helicobacter pylori, який пошкоджує слизову оболонку шлунку і 12-палої кишки. Цей мікроорганізм можна виявити більш, ніж у 80% населення, але при цьому хворіють на виразкову хворобу далеко не всі.

Справа в тому, що виразка не розвивається без певних додаткових чинників:

  •  стреси, тривога, депресії
  • погана спадковість
  • неправильне харчування: вживання грубої і гострої їжі
  • зловживання алкоголем
  • куріння
  • безконтрольний прийом деяких ліків (резерпін, кортикостероїдні гормони, аспірин)

Що відбувається?                                                                                            Мікроб Helicobacter pylori передається від людини до людини при тісному тривалому контакті, наприклад, при поцілунках, через спільний посуд і рушники, а також при недотриманні правил гігієни в туалетах.Опинившись в шлунку Helicobacter, починає активно розмножуватися .Він виробляє особливі ферменти (уреазу, протеази), які пошкоджують захисний шар слизової (внутрішньої) оболонки шлунку і 12-палої кишки, порушує функції клітин, вироблення слизу , обмінні процеси і викликає утворення виразок.

 

Як проявляється?

В першу чергу про виникнення і розвиток виразкової хвороби людині сигналізує біль у верхній половині живота. Турбують нічні та «голодні» болі, при яких людині необхідно що-небудь з'їсти, щоб «погасити» біль.                                                  Болі при виразковій хворобі мають чітку ритмічність (час виникнення і зв'язок з прийомом їжі), періодичність (чергування больових відчуттів з періодами їх відсутності) і сезонність загострень (навесні і восени). Характерно, що болі при виразковій хворобі зменшуються або зникають після прийому їжі та антацидів (алмагель, маалокс).  Одним з частих симптомів виразкової хвороби є печія, яка зазвичай виникає через 2-3 години після їжі. Нудота, блювота, «кисла» відрижка, запори - ці неспецифічні симптоми також можуть свідчити про виразку. Апетит при виразковій хворобі зберігається або навіть підвищений, так зване «хворобливе відчуття  голоду». Майте на увазі,що в деяких випадках виразка може протікати безсимптомно!                                                                                                     Якщо хворобу не лікувати, виразковий дефект поширюється вглиб стінки шлунку. Цей процес може завершитися небезпечними для життя людини ускладненнями: проривом (перфорацією), при якому в стінці шлунку або кишки утворюється наскрізний отвір, або кровотеча.

Ускладнення виразкової хвороби

Ускладнення виразкової хвороби є небезпечними для життя і вимагають негайного хірургічного втручання

  • Перфорація виразки
  • Пенетрація виразки
  • Кровотеча
  • Стеноз дванадцятипалої кишки

Лікування                                                                                                           Відкриття ролі Helicobacter pylori у виникненні виразки суттєво полегшило підхід до лікування цього захворювання. Тепер виразкова хвороба не сприймається як довічний вирок.                                                                                           Розроблено спеціальні трьох-і чотирьохкомпонентні схеми лікування, за допомогою яких можна назавжди позбутися від причини виразкової хвороби - бактерії Helicobacter pylori, а, значить, повністю вилікуватися від виразки, уникнувши подальших загострень.                                                         Обов'язковими компонентами всіх лікувальних схем є антибіотики (одночасно два), які приймаються, як правило, протягом 10 -14 днів. Також хворим приписують препарати, що нейтралізують основний компонент шлункового соку - соляну кислоту (наприклад, пантопразол, і т.д.), а також препарати, що утворюють захисну плівку на поверхні слизової оболонки шлунку (наприклад, препарати вісмуту).

Всі хворі на виразку шлунку повинні дотримуватися правильного режиму дня, спеціальної дієти. Бажано, на час лікування, відмовитися від куріння і алкогольних напоїв. Активний курс лікування в середньому займає 2 тижні, після чого необхідно продовжувати підтримуючу терапію і дотримуватися режиму харчування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.