Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке патронат і як стати патронатним вихователем?

Дата: 29.03.2021 09:01
Кількість переглядів: 741

26 січня 2016 року прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей як патронатна сім’я. 

Для України це досить таки незвичне явище, проте в розвинутих країнах світу завдяки даній формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків. 

Що ж таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем?

Насамперед слід зазначити, що патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя.

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки, в силу певних життєвих обставин, деякий час не можуть опікуватися ними. Бувають випадки, коли через недбалість або жорстоке поводження дітям загрожує небезпека. Інколи у дітей хворіють або помирають батьки й за ними нікому доглядати. Трапляється й так, що дітей залишають у пологових будинках ще при народженні і доки триває вирішення питань з «відмовою» мами, немовлята безпомічно чекають своєї долі  в лікарняній палаті. У таких випадках їх на певний час беруть на виховання професійні патронатні сім’ї.

Відтак, патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, завдання якої полягає у тому, аби  мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки даній формі влаштування діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію.                                                                                                                                                               

Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї становить до трьох місяців (в окремих випадках – до 6-ти місяців). За цей час органи опіки та піклування  проводять роботу з батьками дитини і визначають де їй буде краще. При цьому можливість повернення  дитини до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю.                                                                                              

Так, наприклад, якщо у батьків є бажання змінитися, даній сім’ї, при  виникненні такої необхідності, допомагають з вирішенням питання працевлаштування, покращання побутових умов проживання, надають послуги щодо усунення таких шкідливих звичок як алкоголізм та тютюнопаління. Дитина повертається в свою родину лише за умови, коли сім’я виходить з проблемної ситуації. Якщо ж не вдається дійти позитивного результату, органи опіки та піклування  розглядають питання про влаштування дитини в інші сімейні форми виховання.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини в своєму помешканні,   не судимі,  стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей, а також пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім’ї видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною. 

У разі отримання рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною орган опіки та піклування протягом місяця укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.                                               

Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування за місцем проживання або виявлення дитини. Рішення приймається на підставі наданих службою у справах дітей документів, які обґрунтовують доцільність такого влаштування. 

Після прийняття рішення про влаштування дитини органом опіки та піклування не пізніше ніж через п’ять робочих днів із патронатним вихователем укладається договір про патронат над дитиною.

Сім’ї з державного бюджету виплачуються такі види соціальних виплат: 
соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі  2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

У разі, якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не повинен бути більшим 50 відсотків. 

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються й виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої родини. 

У свою чергу патронатний вихователь надає послуги із догляду, виховання й реабілітації дитини, піклується про її моральний і фізичний стан. Також він мусить створити належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей.

Принагідно зазначити, що вже найближчим часом на території Крижопільської громади  така патронатна сім’я буде створена в селі Крикливці, оскільки кандидати в патронатні вихователі успішно пройшли навчання. 
          Отож, шановні крижопільчани, якщо Ви маєте сили та бажання долучитися до даної форми  виховання та вирішили стати патронатним вихователем, для отримання більш детальної інформації  Ви можете звернутися до служби у справах дітей Крижопільської селищної ради, яка знаходиться за адресою: вул. Героїв України, 59, смт Крижопіль.

                                                 Служба у справах дітей Крижопільської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.