Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

Дата: 13.02.2024 15:20
Кількість переглядів: 107

Відомо, що інтернати та дитячі будинки -  не найкраще місце для виховання дитини. Інтернатна система давно застаріла . Лише 10% дітей, які перебувають в інтернатах, є повними чи частковими сиротами або позбавленими батьківського піклування. Інші ж діти потрапили в такі заклади через бідність родини, особливі освітні потреби, стан здоров’я або неспроможність батьків самостійно дбати про своїх дітей.

В Україні запровадити таке новаторство, як патронатна родина, яка згодом стане кращою альтернативою інтернатному вихованню. Відповідно до ситуації  та у кожному конкретному випадку дитина, яка перебувала під патронатом, або повертається до біологічної сім’ї (у разі подолання чи мінімізації в ній наслідків складних життєвих обставин),  або влаштовується на постійне перебування до інших форм сімейного виховання (усиновлення, опікунська чи прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу).

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

ХТО МОЖЕ БУТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей в сім’ї, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, спільно з добровільним помічником (один з членів подружжя),  пройшла  курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають в помешканні, уклала договір про надання послуг сімейного патронату з відповідним органом опіки та піклування.

ХТО ПІДТРИМУЄ ДИТИНУ В СІМ’Ї ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ?

З моменту влаштування дитини під патронат саме патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження та поліпшення здоров’я дитини.  Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яку розлучено з батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку та соціально-психологічної реабілітації дитини, формує чи підтримує важливі для неї родинні стосунки, а також готує дитину до повернення у свою родину або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.  

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО ПОДАТИ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

Кандидат у патронатні вихователі подає до служби у справах дітей  за місцем проживання такі документи:

1) заяву;

2) копію паспорта громадянина України;

3) копію трудової книжки (у разі наявності);

4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним;

5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

За надання послуги патронату над дитиною патронатний вихователь щомісяця отримує винагороду та соціальну допомогу на утримання і  виховання дитини в розмірі двох прожиткових мінімумів.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини й        не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:  новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;  підкинуті, знайдені діти;  безпритульні діти;  діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю;  діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;  діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні; – діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій;  інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них. Одночасно під патронат в одну сім’ю влаштовується виключно один випадок: діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Діти, старші 14 років, влаштовуються за їхньої власної згоди та за згоди патронатних вихователів.

Начальником служби у справах дітей Крижопільської селищної ради Коваль Вітою Василівною було проведено інформаційну кампанію щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі, в результаті чого  відгукнулась 1 сім’я, яка пройшла первинний відбір для проходження навчання за програмою підготовки патронатних вихователів. За сприяння головного спеціаліста служби Борисюк М.М. було зібрано  та направлено необхідний пакет документів до Вінницького ОЦСС з метою отримання відповідної рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною.

        Якщо ви  маєте невичерпний батьківський потенціал, бажаєте підтримати дитину та стати патронатним вихователем, звертайтеся до служби у справах дітей Крижопільської селищної ради! Ми завжди раді допомогти сім’ям, які діють в інтересах дітей!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних