Крижопільська селищна рада
Тульчинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

16 КВІТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ДИТЯЧИМ РАБСТВОМ

Дата: 15.04.2021 11:28
Кількість переглядів: 900

Незважаючи на те, що багато людей вважають, що рабства більше не існує, близько дев'яти мільйонів дітей у світі перебуває в рабстві. Саме тому дата 16 квітня була обрана як всесвітній день боротьби з дитячим рабством на згадку про вбивство юного  пакистанця Ікбала Масіха, вбитого у віці 12 років за те, що він повстав проти життя в рабстві.

    Поняття дитячого рабства трактується як примусова експлуатація дитини заради чужої вигоди. Рабство було першою з проблем у галузі прав людини, яка викликала серйозну міжнародну стурбованість. Торгівля людьми, рабство та примусова експлуатація дітей завжди були поза площиною прав і основоположних свобод людини. Проблема рабства є надскладною та потребує комплексного підходу до її вирішення. Тому перші Конвенції про дитячу працю були прийняті задовго до Декларації прав дитини ( 1959 рік) та Конвенції ООН про права дитини (1989 рік). Так, наприклад, першу Конвенцію про мінімальний вік приймання дітей на роботу в промисловості (Вашингтон) прийняла в 1919 році Міжнародна організація праці, якою мінімальний вік роботи на промислових підприємствах встановлено 14 років. Далі були схожі Конвенції: про мінімальний вік допуску дітей на роботу в морі (Генуя – 1920 рік); про мінімальний вік допуску дітей до роботи в сільському господарстві (Женева – 1921 рік); про мінімальний вік допуску дітей до роботи на непромислових роботах (Женева – 1921 рік). В основному йшлося про допуск до роботи дітей віком від 12 років. Дитяча праця існує в усіх країнах - будь то в розвинених, що розвиваються, або в країнах з перехідною економікою. Нагальна необхідність захисту дітей від експлуатації привела до розробки Програми дій по ліквідації експлуатації дитячої праці, прийнятої Комісією з прав людини в 1993 році. Відповідно до цієї програми торгівля дітьми, дитяча порнографія, торгівля дитячою порнографією, міжнародна торгівля дітьми в аморальних цілях і утримання в рабстві малолітньої прислуги - все це кваліфікується як міжнародний злочин.

    До поняття дитячого рабства включаються такі категорії як торгівля дітьми, діти-солдати, шлюб з дітьми та домашнє рабство дітей. У світі близько 158 мільйонів дітей змушені працювати, 73 000 - у небезпечних умовах, 1 мільйон дітей працюють на шахтах чи будівельних майданчиках, 9 мільйонів примушені до  рабства. Дитяча праця, як один з видів дитячого рабства, як і раніше, найбільш поширена в сільському господарстві.  Особливо вразливими в цьому плані є діти із проблемних родин, а також ті підлітки, які ніде не навчаються та не працюють.

    Виявити випадки дитячого рабства вкрай важко тому, що вони дуже таємні та приховані. Діти практично ніколи не скаржаться і не втікають. Дитяча психіка ще досить незріла та хитка, тому дитина легко потрапляє в психологічну залежність від зловмисників, які все частіше використовують їхню недосвідченість та довірливість за для власної вигоди. Найчастіше це відбувається з бездоглядними та безпритульними дітьми, підібраними практично з вулиці. Дитина вулиці, яку почали одягати та годувати, відчуває вдячність перед своїм новим «господарем». За це дитина готова працювати і приносити дохід. Дівчатка можуть навіть  закохуватися у свого «господаря», що, закономірно, породжує статевий зв'язок і подальше залучення до примусової проституції.

    Україна, на жаль, не є винятком із загального правила. За даними Глобального індексу рабства (Global Slavery Index), у нашій країні понад 286 тисяч людей проживають в умовах рабства. Основними формами експлуатації у сучасному рабстві є не лише примусова праця невільників, а й їхнє використання у секс-індустрії, у військовому конфлікті, у жебракуванні та, найстрашніше, на чорному ринку органів.

    Розповсюдилося явище рабства і на українських дітей та підлітків. Отож у Всесвітній день боротьби з дитячим рабством хочемо нагадати нашим громадянам та батькам, що ні за яких умов дитяче рабство не припустиме!!!! Всі вище згадані Конвенції ратифіковані Україною, тому право на захист від усіх форм насильства забезпечується Законом України «Про охорону дитинства», та у разі порушення тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену зокрема, статтею 150 Кримінального кодексу України.

    Шановні жителі громади. Якщо Вам стали відомі випадки стосовно дітей, які потрапили в рабство, неважливо якої форми, просимо повідомляти про них працівників поліції та служби у справах дітей. Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє – головний обов’язок батьків, суспільства та держави. Чужих дітей не буває, отож, закликаємо Вас не бути байдужими. І завжди пам’ятаймо:  наші діти в першу чергу повинні навчитися, а не працювати!

 

Служба у справах дітей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.